Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

România vrea să devină primul partener economic al Republicii Moldova. Premierii celor două state au semnat mai multe acorduri de cooperare

A- A A+
România vrea să devină primul partener economic al Republicii Moldova. Premierii celor două state au semnat mai multe acorduri de cooperare

România intenţionează să devină primul partener comercial al Republicii Moldova, astfel încât schimburile economice vor fi intensificate, potrivit declaraţiei comune a premierilor celor două state, Mihai Razvan Ungureanu şi Vlad Filat. De altfel, în cadrul discuţiilor a fost stabilitaă ca prioritate interconectarea reţelelor de transport al gazelor natural între România şi Republica Moldova.

Gazoductul Iaşi-Ungheni are ca termen de finalizare sfârşitul anului 2012 şi necesită o investitie totala de 19 milioane de euro. „Finanţarea este rezolvată din partea de investitii ce revine Republicii Moldova”, a precizat Filat, informează www.dailybusiness.ro.

Potrivit acestuia, cooperarea dintre Bucureşti si Chişinău se va axa în principal pe domeniile de energie, educaţie şi infrastructură. În ce priveste acordul de sprijin în valoare totală de 100 milioane de euro pe care România a convenit să îl ofere statului vecin, Ungureanu a spus ca „până acum, singurul rezultat palpabil este ajutorul de urgenţa 8 milioane de euro, din 2010”.

Mai multe documente bilaterale au fost semnate, sâmbătă, 3 martie la Iaşi, la finalul şedintei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, atât de cei doi premieri, cât şi de membri ai Cabinetelor de la Bucureşti si Chişinău, Printre acestea se numără semnarea “Planului de acţiune pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, Protocolul de cooperare între ministerele Muncii din cele doua ţări şi
“Acordul de colaborare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România şi Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova”.

Referitor la relaţiile cu Rusia, premierul român a declarat că aceasta este un partener economic important şi valoros pentru România. „Credem că un dialog pragmatic aşezat pe înţelegeri şi explicaţii foarte clare foloseşte ambelor capitale. Cred că este nevoie de un dialog care să clarifice şi să rezolve tensiunile existente”, a declarat premierul român Răzvan Mihai Ungureanu despre relaţiile cu Moscova după alegerile prezidenţiale care vor avea loc duminică în Federaţia Rusă. La rândul său, premierul moldovean Vlad Filat a spus sambâtă că, „dincolo de relaţiile actuale, noi privim lucrurile în perspectivă şi Federaţia Rusa este un partener economic important pentru noi”, potrivit www.hotnews.ro.

Related Posts with Thumbnails