Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Romgaz va demara negocieri pentru prelungirea contractelor cu intermediarii ce vând gaze în România

A- A A+
Romgaz va demara negocieri pentru prelungirea contractelor cu intermediarii ce vând gaze în România

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze naturale din România, va începe în această lună negocierile pentru prelungirea contractelor cu cei doi intermediari, Imex Oil şi Wintershall, contracte ce expiră în anul 2012.

„Prin intermediul Imex Oil importăm 120 de milioane de metri cubi pe an, iar prin Wintershall, circa 220 de milioane de metri cubi”, a declarat directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, într-o conferinţă de presă la Mediaş.

Comparativ, România a consumat anul trecut aproape 14 miliarde metri cubi gaze naturale, din care 30% au fost importate din Rusia, prin intermediari.

Totodată, potrivit lui Toth, preţul gazelor importate din Rusia nu va scădea dacă Romgaz şi Gazprom vor încheia contracte directe.

„Faptul că preţul gazelor ruseşti va scădea dacă Romgaz încheie contracte directe cu Gazprom, fără cei doi intermediari, este o falsă discuţie. Oricum, Gazprom vinde peste tot doar prin intermediari”, a menţionat reprezentantul Romgaz.

Consumul de gaze naturale al României în anul 2010 a fost de 146.762.322 MWh (circa 13,845 miliarde metri cubi), fiind în creştere cu aproape 5% faţă de consumul din 2009, care se ridicase la 140.058.492 MWh (13,2 miliarde metri cubi).

Altfel, potrivit lui Francisc Toth, România are suficiente depozite de gaze pentru a putea acoperi nevoile României.

„Am elaborat o strategie pentru 2030, prin care ne propunem să ne menţinem cota de piaţă de 40%, privind vânzarea de gaze naturale în România”, a spus reprezentantul Romgaz.

Toth a adăugat că Romgaz nu va solicita până în 2012 Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nicio majorare privind creşterea preţului de producţie.

Romgaz şi OMV Petrom (deţinut de Grupul OMV din Austria) produc împreună anual circa 11 miliarde metri cubi gaze naturale, fiind cei mai mari producători de gaze din România.

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 85,01% din acţiuni, iar restul de 14,99% din acţiuni aparţine Fondului Proprietatea. Romgaz are ca principal obiect de activitate extracţia şi înmagazinarea gazelor naturale. Compania are peste 3.000 sonde de producţie şi aproape 6.000 de angajaţi.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails