Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Rompetrol continuă discuţiile cu Min. Finanţelor pentru a găsi soluţii privind plata datoriilor

A- A A+
Rompetrol continuă discuţiile cu Min. Finanţelor pentru a găsi soluţii privind plata datoriilor

Grupul Rompetrol continuă discuţiile cu Ministerului Finanţelor Publice pentru identificarea unor soluţii privind plata datoriilor, după ce şeful statului, Traian Băsescu, şi preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, au convenit recent ca divergenţele să fie soluţionate amiabil.

„Grupul Rompetrol, susţinut de unicul său acţionar – KazMunaiGaz Kazahstan, îşi exprimă din nou deschiderea pentru găsirea de soluţii mutual avantajoase, adaptate contextului economic actual, prevederilor legale şi cadrului contractual pentru rezolvarea diferendului privind obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare şi achiziţionate de Ministerul Finantelor Publice în 2003”, se arată într-un comunicat emis duminică seara de Rompetrol.

Potrivit acestuia, cu prilejul recentei intâlniri de la Astana, preşedintele Kazahstan-ului, Nursultan Nazarbayev, şi al României, Traian Băsescu, şi-au exprimat dorinţa ca divergenţele dintre Rompetrol şi Ministerul Finanţelor Publice să fie soluţionate pe cale amiabilă.

„În acest sens, Grupul continuă discuţiile cu echipa mixtă a Ministerului Finanţelor pentru identificarea şi adoptarea unor soluţii de compromis reciproc acceptabile”, mai informează comunicatul.

Conform Legii 89/2005 şi Convenţiei de Emisiune, Rompetrol Rafinare a emis la 30 septembrie 2010, în contul obligaţiunilor nerăscumparate, 19,7 miliarde acţiuni către Ministerul Finanţelor Publice. Grupul Rompetrol şi-a exprimat disponibilitatea pentru o posibilă răscumpărare a acestor acţiuni, urmând a se determina valoarea acestora şi modul de plată.

În primele nouă luni ale acestui an, valoarea totală a contribuţiei Rompetrol Rafinare către bugetele locale şi centrale s-a ridicat la aproximativ 1,2 miliarde dolari, în creştere cu peste 70% faţă de nivelul atins în perioadă similară din 2009, potrivit datelor companiei.

Preşedintele Traian Băsescu a avut la începutul lunii decembrie o întâlnire bilaterală cu preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, în cadrul summit-ului OSCE, solicitându-i acestuia onorarea integrală a creanţei bugetare a companiei Rompetrol Rafinare faţă de statul român. La întrevederea cu preşedintele Nazarbaev, şeful statului a transmis aprecierea pentru modul în care a fost organizată reuniunea de la Astana de către partea kazahă, în calitatea sa de Preşedinte în Exerciţiu a OSCE în acest an. În ceea ce priveşte relaţiile economice, preşedintele Băsescu a solicitat onorarea integrală a creanţei bugetare a companiei Rompetrol Rafinare (RRC) faţă de statul român.

Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a redevenit la 30 septembrie 2010 acţionar la Rompetrol Rafinare (RRC), deţinând 44,6959% din acţiunile companiei, care trebuia să plătească statului român datoria de 570 milioane euro în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă la 30 septembrie 2010.

Rompetrol trebuia să plătească statului român datoria de 570 milioane euro în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă în 2010. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 118 din 2003, creanţele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat în obligaţiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata în bani sau în acţiuni. 250 milioane dolari este dobânda aferentă obligaţiunilor plătită până la scadenţă.

Premierul Emil Boc a declarat ulterior că statul român va contesta în instanţă toate acţiunile în afara legii ale Rompetrol, pentru a recupera prin justiţie banii datoraţi de companie.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails