Rompetrol Rafinare şi-a redus pierderile cu 50% în T3, până la 20,5 milioane dolari


Rompetrol Rafinare, membră a Grupului Rompetrol, şi-a înjumătăţit pierderile în al treilea trimestru până la 20,5 mil. dolari, pe fondul evoluţiei pozitive a marjei de rafinare şi cotaţiei produselor petroliere şi datorită îmbunătăţirii activităţii operaţionale a companiei, potrivit unui comunicat.

Compania a avut pierderi de 40 milioane de dolari în al treilea trimestru din 2009.

Rompetrol Rafinare a raportat o cifră de afaceri consolidată de 953 milioane dolari în al treilea trimestru şi un rezultat operaţional (EBITDA) de 18 milioane dolari, în creştere de 4,5 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când profitul operaţional se situa la aproximativ 4 milioane de dolari. Potrivit comunicatului, situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L. şi Rompetrol Logistics S.R.L. (împreună cu subsidiara Rompetrol Gas S.R.L.)

Segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare – rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti – a consemnat o cifră de afaceri de 774 milioane dolari în al treilea trimestru, în creştere cu 16% faţă de 2009, precum şi o îmbunătăţire cu 11,1 milioane de dolari a profitului înainte de taxe, până la un nivel negativ de 7,3 milioane de dolari.

De asemenea, rezultatul net obţinut de Rompetrol Rafinare în al treilea trimestru a înregistrat o îmbunătăţire cu 10,5 milioane dolari, faţă de nivelul consemnat în perioada iulie-septembrie 2009, respectiv 29,8 milioane dolari, acesta fiind în continuare negativ.

Totodată, vânzările totale de carburanţi ale segmentului de rafinare s-au ridicat la 640.000 de tone în al treilea trimestu, pe fondul opririi programate a rafinăriei Petromidia şi implicit a scăderii cu 13% a cantităţilor totale de materii prime procesate, până la un nivel de peste 900.000 de tone. Dintre acestea, livrările pe plan intern au scăzut cu 5%, iar cele de pe piaţa externă cu 16%.

Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Petrochemicals şi-au întrerupt din 20 septembrie activitatea de profil pentru realizarea lucrărilor aferente reviziei generale programate, ce presupune lucrări de întreţinere la 600 de utilaje şi 2.000 de conducte şi ulterior reautorizarea acestora şi integrarea a peste 400 de noi echipamente şi dispozitive.

Segmentul de distribuţie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas, a obţinut în perioada iulie-septembrie o creştere cu 7% a rezultatului operaţional (EBITDA), de la 17,1 milioane de dolari la 18,4 milioane de dolari, în vreme ce pierderile nete au fost reduse cu 1,3 milioane de dolari, până la 7,4 milioane de dolari. În acelaşi timp, cifra de afaceri realizată s-a ridicat la aproximativ 603 de milioane dolari, în creştere cu 5% faţă de nivelul din 2009.

„Rezultatele pozitive înregistrate pe acest segment au fost susţinute de optimizarea şi reducerea costurilor de transport şi comercializare a carburanţilor Rompetrol, dar şi de extinderea cu 7% a reţelei proprii de distribuţie carburanţi. Astfel, la sfârşitul lunii septembrie 2010, Rompetrol Downstream opera un număr de 797 puncte de distribuţie (131 staţii proprii, 152 staţii Partener Rompetrol, 161 staţii Rompetrol Expres şi 353 de staţii interne), la care se adaugă şi 258 de staţii de distributie GPL-ul auto şi peste 6.000 de puncte de vânzare butelii”, se mai arată în comunicatul emis de companie.

În al treilea trimestru, Rompetrol Gas a alocat peste 1 milion de dolari pentru continuarea programului de înnoire a parcului de butelii, compania finalizând în luna iunie lucrările la noul terminal de îmbuteliere GPL din judeţul Bacău, o investiţie totală de peste 11 milioane de dolari. În acelaşi timp, Rompetrol Downstream a încheiat lucrările de extindere/modernizare a unei staţii din localitatea Viilor, judeţul Constanţa, au mai adăugat reprezentanţii companiei.

Companiile aferente segmentului de distribuţie au menţinut vânzările de produse petroliere la un nivel similar celui din al treilea trimestru din 2009, respectiv 393.000 de tone, remarcându-se o scădere pe segmentul de retail, în timp ce segmentul de wholesale a rămas constant. „În condiţiile în care cotaţiile internaţionale ale carburanţilor au crescut cu 16% pentru motorină şi 7% pentru benzine, Rompetrol Downstream şi-a diminuat marjele comerciale cu 14% în al treilea trimestru pentru segmentul de retail, marja pe wholesale fiind în creştere cu 2%”, au adăugat oficialii companiei.

În ceea ce priveşte segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, acesta a înregistrat în T3 un profit net de 2,7 milioane de dolari, faţă de o valoare negativă de 1,5 milioane dolari în perioada similară a anului trecut, raportat la o diminuare cu 5% a cifrei de afaceri, până la un nivel de 67 milioane de dolari.

Valoarea pozitivă a profitului net a fost susţinută în principal de creşterea cotaţiilor internaţionale ale produselor petrochimice, precum şi a marjelor pozitive înregistrate, pe fondul unei scăderi de aproximativ 19% a vânzărilor, potrivit companiei.

Rompetrol Rafinare a achitat în luna august 71 milioane de dolari (51 milioane euro) în contul obligaţiunilor emise de companie, în baza Convenţiei de Emisiune încheiată între Rompetrol Rafinare şi Ministerul Finantelor Publice în decembrie 2003. Pe lângă această sumă, compania a achitat în perioada 2004 – 2010 dobânzi aferente obligaţiunilor în valoare totală de peste 250 de milioane de dolari (182,4 milioane euro).

Conform prevederilor legale şi contractuale (OUG 118/2003 şi Convenţia de Emisiune), obligaţiunile nerăscumpărate până la data scadenţei (30 Septembrie 2010) au fost convertite în acţiuni. În urma acestei operaţiuni, valoarea rezultată a fost atribuită Statului Român reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice sub forma majorării capitalului social, acesta deţinând astfel 44,6% din valoarea totală a capitalului social, şi a reprezentat şi o majorare de capital (în cuantum egal) în favoarea acţionarilor existenţi ai Societăţii la data de 18.10.2010.

Sursa: NewsIn