Ruşii care au 10% din Facebook se listează la Londra


Mail.ru, cel mai mare portal de internet din Rusia, care deţine 10% din reţeaua de socializare Facebook intenţionează să listeze la bursa de la Londra cea mai importantă subsidiară a companiei, relatează cotidianul britanic Financial Times.

Subsidiara, denumită tot Mail.ru, are o valoare de piaţă de 5 miliarde de dolari. Cei mai mari investitori ai Mail.ru sunt oligarhul rus Alişer Usmanov, acţionar şi la clubul britanic de fotbal Arsenal, şi Iuri Milner, actualul director executiv al grupului, şi omul de afaceri Grigori Finger. Compania a angajat băncile americane de investiţii Goldman Sachs, JPMorgan şi Morgan Stanley pentru a pregăti listarea. Mail.ru era cunoscut anterior sub numele Digital Sky Technologies.

Necunoscută în afara Rusiei până anul trecut, când a cumpărat 2% din acţiunile Facebook pentru 200 de milioane de euro, Mail.ru a devenit unul dintre principalii investitori din Silicon Valley. Are acţiuni la ICQ, un serviciu de mesagerie deţinut anterior de portalul american AOL, şi Zynga, producătorul de jocuri online.

Oferta publică iniţială va include 25% din subsidiară, care include un sfert din acţiunile grupului la Facebook, şi acţiuni la cele mai mari reţele sociale din Rusia, Vkontakte and Odnoklassniki, şi la Mail.ru.

În urma achiziţiei a 2% din acţiunile Facebook, reţeaua de socializare a fost evaluată la 10 miliarde de dolari. Analiştii susţin că în prezent participaţia Mail.ru la Facebook este de 10%, după ce compania a cumpărat acţiuni şi de la angajaţii reţelei.

Compania rusească a decis să includă o parte din acţiunile Facebook în listarea publică iniţială pentru a trezi interesul investitorilor asupra sa. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Mail. ru ar putea amâna listarea la bursă dacă se înrăutăţesc condiţiile de pe piaţă.

Facebook, cea mai mare reţa de socializare din lume, cu peste 500 de milioane de utilizatori la nivel mondial, a fost evaluată recent la 33,7 miliarde de dolari, potrivit Financial Times. Listarea la bursă a companiei va avea loc cel mai probabil în 2012, potrivit lui Mark Zuckerberg, fondatorul şi actualul CEO al Facebook.

Compania este deţinută în prezent de mai mulţi investitori precum Peter Thiel, Accel Partners, Microsoft, care a făcut în urmă cu trei ani o infuzie de capital de 240 de milioane de dolari pentru 1,6% din acţiuni, şi Digital Sky Technologies. Zuckerberg are 24% din acţiuni, a căror valoare este estimată la 6,9 miliarde de dolari, ceea ce îl face cel mai tânăr miliardar din lume.

Sursa: http://www.zf.ro