Salonul International al Agriculturii din Maroc, Mèknes, 26 aprilie – 01 mai 2016


Salonul International al Agriculturii din Maroc, Mèknes, 26 aprilie – 01 mai 2016

Organizarea celei de-a XI – a editii a Salonului International al Agriculturii „SIAM 2016” la Mèknes, in perioada 26 aprilie – 01 mai 2016.

In perioada 26 aprilie – 01 mai 2016, sub Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regele Mohammed al VI-lea al Marocului si sub egida Ministerului Agriculturii si Pescuitului, se va organiza in Maroc, la Mèknes, cea de-a XI-a editie a Salonului International al Agriculturii din Maroc, cea mai importanta manifestare sectoriala din Africa si Orientul Mijlociu.

La viitoarea editie din aprilie 2016, si-au anuntat pana in prezent participarea 50 delegatii oficiale, peste 1100 expozanti, fiind asteptati peste 850.000 vizitatori, dintre care 300.000 profesionisti. Peste 40 tari din cele 4 continente vor participa cu pavilion national. Se vor organiza pe durata Salonului reuniuni bilaterale intre participanti, fiind programate diverse prezentari tehnice. De asemenea, se vor organiza pe durata derularii manifestarii, conferinte, seminarii, mese rotunde, prezentari sectoriale diverse.

Romania a participat cu suprafete proprii de expunere la ultímele 3 editii ale manifestarii, fiind expuse diverse produse agroalimentare (mezeluri, conserve de legume, conserve de carne, branzeturi si cascavaluri, biscuiti, napolitane, dulciuri, miere, cereale), echipamente diverse (sisteme pentru irigatii, pompe submersibile, motoare electrice, mori diverse, sisteme fotovoltaice integrate, implemente agricole), servicii (foraj puturi de apa de adancimi diverse), printre altele.

Pe baza excelentei colaborari pe care o avem cu organizatorii, s-au obtinut spatii de expunere cu titlu gratuit si la editia din acest an. Pe durata derularii manifestarii, se vor organiza in colaborare cu Camerele de Comert Regionale si diversele entitati sectoriale marocane si straine, forumuri de afaceri si reuniuni bilaterale intre societatile romanesti participante si societatile omoloage marocane si straine.

Ambasada Romaniei din Maroc va  organiza si la aceasta editie, in colaborare cu Camera de Comert Bilaterala Maroc – Romania, in cadrul Standului Romaniei, un birou permanent, sprijinind astfel oamenii de afaceri romani, marocani si straini, participanti la manifestare, prin punerea la dispozitia acestora de baze de date sectoriale, studii si informatii de piata, informatii asupra legislatiei din cele doua tari, identificandu-se astfel si numeroase oportunitati de afaceri si de cooperare economica.

Sectorul agricol este foarte important pentru economia marocana, contribuind cu 19 % la formarea PIB-ului (15 % agricultura si 4 % sectorul agro-industrial). Acesta angajeaza peste 4 milioane de persoane dintre care 100 mii in sectorul agroindustrial, sectorul agricol dispunand la randul sau de un plan de dezvoltare, numit „PMV – Planul Maroc Verde”, care urmareste consolidarea sectorului. Sunt prevazute investitii de peste 1 miliard Euro pana in anul 2020, sectorul agricol urmand sa creasca cu 15 % anual, contribuind astfel cu peste 17 miliarde Euro la PIB-ul marocan anual si creand inca  1 milioan de locuri de munca. Un alt efect major al aplicarii planului sectorial de dezvoltare va fi triplarea veniturilor lucratorilor din agricultura. Anexam prezentarea sectorului agroalimentar marocan.

Intrucat Marocul atrage in continuare numeroase investitii straine in sectorul agroindustrial, datorita avantajelor naturale de care beneficieaza (apropierea geografica fata de Europa – principalul partener economic, mare varietate de ecosisteme), imbunatatirii mediului de afaceri, liberalizarii schimburilor de produse agricole cu Uniunea Europeana si luand in considerare avantajele aplicarii planului  de dezvoltare sectoriala, prin care sunt acordate subventii si diverse alte facilitati, se creaza premize reale pentru societatile romanesti din sector de a furniza diverse produse si servicii, dintre care mentionam:

  • Cereale (grau pentru panificatie, porumb, orz) si furaje pentru animale. Marocul este dependent de importul de cereale, productia medie anuala fiind de 7 milioane tone, iar necesarul de peste 14 milioane tone. In mod exceptional, in cursul anului 2015, productia de cereale a inregistrat un record, totalizand 11,5 milioane tone.
  • Forajul de puturi de apa, furnizarea de echipamente si sisteme pentru irigatii (pompe submersibile si de suprafata, panouri fotovoltaice, motoare electrice si diverse accesorii);
  • Furnizarea de implemente agricole;
  • Furnizarea de produse alimentare diverse (branzeturi, cascavaluri, mezeluri Halal, conserve din carne Halal, conserve de legume, semipreparate Halal, miere, biscuiti, napolitane, dulciuri diverse);

Participarea firmelor romanesti de profil -atat cu exponate cat si prin trimiterea de reprezentanti- si la aceasta a XI – editie a SIAM, va oferi oamenilor de afaceri din Romania posibilitatea de a cunoaste mai bine potentialul agricol al Marocului si programele sectoriale de dezvoltare. Totodata, prezenta la Meknès ar permite realizarea de contacte directe cu societatile marocane si straine din sector, in vederea identificarii de noi posibilitati concrete de cooperare in acest domeniu atat in Maroc cat si in regiune, Marocul fiind principala poarta de acces in Africa si Orientul Mijlociu.

Pentru detalii suplimentare asupra evenimentului, recomandam consultarea site-ului organizatorului: www.salon-agriculture.ma.

 

Societatilor romanesti interesate in participare, sa se adreseze BPCE Tanger, mobil: 00212 664 815 494,  e-mail: remusradulescu@yahoo.com.br, persoana de contact Remus RADULESCU.

 

Descărcați aici: Sectorul agroalimentar in Maroc anexa BPCE Tanger 28 prezentare SIAM 2016 Salonul International al Agriculturii din Maroc, care se va desfasura la Mèknes, in perioada 26 aprilie – 01 mai 2016

 

Sursa:


AMBASADA ROMÂNIEI ÎN REGATUL
 MAROC 

Biroului de Promovare Comerciala Economica BPCE Tanger-MAROC

Persoana de contact: Remus Radulescu
Telefax: 00212 539 33 02 05, GSM:    00212 664 815 494

E-mail: remusradulescu@yahoo.com.br