Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Scăderea ratingului SUA ar putea creşte costurile de creditare ale ţării cu 100 de miliarde dolari

A- A A+
Scăderea ratingului SUA ar putea creşte costurile de creditare ale ţării cu 100 de miliarde dolari

Scăderea ratingului Statelor Unite de la AAA la AA+ va creşte costurile de creditare ale ţării cu 100 de miliarde de dolari pe an, arată un raport al băncii de investiţii JPMorgan Chase & Co. (JPM).

În anul fiscal 2010, Statele Unite au cheltuit 414 miliarde de dolari dobândă la creditori, adică 2,7% din Produsul Intern Brut, a anunţat Trezoreria naţională, relatează RIA Novosti.

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a redus vineri ratingul Statelor Unite, de la AAA la AA+, pentru prima dată în istorie.

Agenţia a explicat că planul de consolidare fiscală adoptat marţi de Congres nu merge suficient de departe şi că există în continuare temeri privind deficitul bugetar. Washingtonul a fost blocat luni de zile într-o dispută politică privind ridicarea plafonului de îndatorare.

În timp ce ştirea privind scăderea ratingului a făcut înconjurul lumii vineri seară, oficiali americani au declarat că sumele analizate de S&P sunt greşite. Surse sub acoperirea anonimatului au declarat că un oficial din Trezorerie a identificat o eroare de 2.000 de miliarde de dolari în analiza agenţiei. „O decizie afectată de o eroare de 2.000 de miliarde de dolari vorbeşte de la sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Trezoreriei SUA. El nu a oferit alte explicaţii.

Anunţul S&P intervine după o săptămână agitată la bursele din întreaga lume. Joi, Wall Street a înregistrat cea mai mare scădere de la criza din 2008, iar bursele din Europa şi Asia au urmat acelaşi trend.

Corespondenţii BBC afirmă că scăderea ratingului ar putea eroda şi mai mult încrederea investitorilor în cea mai mare economie din lume, care se luptă deja cu un deficit enorm, o rată a şomajului de 9,1% şi temeri privind o nouă recesiune.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails