Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Şeful Enel România anunţă investiţii de circa 280 mil. euro în reţeaua de electricitate, în 2011

A- A A+
Şeful Enel România anunţă investiţii de circa 280 mil. euro în reţeaua de electricitate, în 2011

Directorul general al Enel România, Luca D’Agnese, a declarat vineri, într-o întâlnire cu presa, că grupul energetic va investi în acest an circa 280 milioane euro în reţeaua de distribuţie energie electrică, sumă asemănătoare celei de anul trecut.

„Cea mai mare parte din investiţii, peste 95%, va merge în reţeaua de distribuţie (cabluri, transformatoare, etc), iar restul în casieriile noastre. Dintre filiale, peste 53%, dar mai puţin de 60% din bugetul alocat investiţiilor va merge în Electrica Muntenia Sud. Anul trecut, bugetul pentru investiţii s-a ridicat la 280 milioane euro şi fusese împărţit astfel: 50% în Electrica Muntenia Sud şi cealaltă jumătate la celelalte filiale”, a afirmat Luca D’Agnese.

Totodată, reprezentantul Enel România a declarat că strategia companiei se bazează pe dezvoltarea de proiecte noi.

„Cele trei mari proiecte în care suntem implicaţi în România – reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, termocentrala Brăila (800 MW) şi termocentrala Galaţi  – sunt de ajuns. Acestea depăşesc în total 5 miliarde euro şi ar avea 3.000 MW instalaţi. Nu avem în vedere alte proiecte (…) Nu suntem nici interesaţi să cumpărăm pachete minoritare la diverse societăţi”, a menţionat şeful Enel România.

Compania Enel a investit peste 1,8 miliarde de euro în România, de la intrarea sa pe piaţa locală, în 2005. În 2010, Enel România a avut un profit net de 78 milioane euro şi venituri de 970 milioane euro.

Enel şi-a planificat investiţii de 800 milioane euro în România, în perioada 2011-2015, în sectorul de distribuţie energie electrică. În total, Enel intenţionează să investească în această perioadă 31 miliarde euro la nivel global.

De asemenea, directorul general al grupului, Fulvio Conti, a declarat la mijlocul lunii martie, la Londra, că Enel va construi în România parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 400 MW, proiect în care va investi 500 milioane euro până în 2015. În prezent, grupul italian operează în România proiecte de producţie electricitate din surse eoliene de 64 MW.

Grupul Enel a avut anul trecut un profit net în scădere cu 21,4%, de 4,39 miliarde euro (faţă de 5,58 miliarde euro în 2009) şi venituri totale de 73,377 miliarde euro, mai mari cu 14% faţă de cele din 2009, de 64,36 miliarde euro.

Enel este cea mai mare companie italiană în domeniul energiei electrice şi cea de-a doua companie europeană de utilităţi, în funcţie de capacitatea instalată. Este un jucător integrat, activ în sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale. Enel este prezentă în 40 de ţări din întreaga lume, având o capacitate de producţie de 97.000 MW, şi vinde energie electrică şi gaze naturale către peste 61 milioane de clienţi.

În România, Enel este cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice, având circa 2,6 milioane de clienţi, 93.000 km de reţea şi aproximativ 4.500 de angajaţi. Enel vinde energie electrică prin Enel Energie şi Enel Energie Muntenia. Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Distribuţie Muntenia sunt companiile care se ocupă de gestionarea şi modernizarea reţelei de energie electrică în aceste trei regiuni. Enel operează şi în sectorul energiei regenerabile din România prin Enel Green Power.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails