Seminar ACTA la Bruxelles. Tot ce trebuie să ştii despre prevederile acordului


Direcţia de Politici Externe din cadrul Parlamentului European, în numele Comisiei pentru Comerţ Internaţional, organizează pe data de 1 martie 2012 un seminar Acordul Comercial de Combatere a Contraafacerii (ACTA). Întâlnirea va avea loc la Paul Henri Building, Bruxelles.

Înscrierile la acest seminar se pot face până pe 21 februarie 2012, la următoarea adresă: e-mail: poldep-expo@europarl.europa.eu

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vă adresaţi reprezentantului MECMA la Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles, Dan Dinuta, ministru consilier (dan.dinuta@rpro.ro; tel.: +322-7000-404).

Totodată, reprezentanţii mediului de afaceri local îşi pot exprima punctul de vedere despre prevederile acordului până luni, 20 februarie, la adresa de e-amil brm@ccir.ro sau la numărul de telefon 021.319.01.10, fax 021.319.01.50, persoană de contact Nicoleta Niţă, Şef Birou Relaţii cu Membrii, Direcţia Reprezentare Camerală.

Scopul principal al acestui acord este protejarea comerţului legal şi încurajarea competitivităţii.

ACTA are un domeniu de aplicare larg şi nu include numai dstribuirea prin internet şi tehnologia informaţiei, ci şi contrafacerile bunurile fizice, precum medicamente, alimente, băuturi cosmetice, jucării sau componente auto.

De altfel, acest acord asigură utilizarea la nivel global a standardului deja ridicat în UE al protecţiei proprietăţii intelectuale, protejând astfel afacerile şi locurile de muncă din UE.

Conform estimărilor Comisiei Europene, zona euro pierde anual aproximativ 8 miliarde euro prin distribuirea pe piaţa a mărfurilor contrafăcute.

Care este rolul ACTA

Pentru exportatorii și impotatorii români şi comunitari, aplicarea ACTA va contribui la protejarea, pe piaţa internaţională, a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, drepturilor de autor, mărcilor comerciale, indicaţiilor geografice, denumirilor de origine, iar utilizarea internetului se va face, pentru România, ca si până acum, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru că Legea 8/1996 privind drepturile de autor este mult mai complexă decât reglementările ACTA.

Corespunzător, aplicarea acestui Acord nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de internet şi nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării internetului.

Semnarea de către România a tratatului ACTA la Tokyo, la 26.01.2012, reprezintă doar stabilirea faptului că tratatul este autentic şi definitiv, nu exprimă şi consimţământul statului român de a deveni parte la acest tratat. Conform articolului 10 din Convenţia de la Viena cu privire la dreptul tratatelor, încheiată la Viena la 23 mai 1969 şi articolul 1 litera f din Legea nr. 590 din 22 decembrie 2003 privind tratatele, consimţământul statului român de a deveni parte la tratatul ACTA se poate exprima doar prin ratificarea tratatului de către Parlamentul României.