Sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare


Comisia Europeana a lansat marti, 9 noiembrie, prima runda de cereri pentru propuneri de proiecte in cadrul programului de investitii NER300, care vizeaza proiecte demonstrative in domeniul tehnologiilor cu emisii reduse de dioxid de carbon si al energiei produse din surse regenerabile.

Initiativa Comisiei va oferi sprijin financiar substantial pentru cel putin opt proiecte privind tehnologiile de captare si stocare a dioxidului de carbon (CSC) si pentru cel putin 34 de proiecte privind tehnologiile inovatoare din domeniul energiei produse din surse regenerabile. Potrivit Comisiei, programul vizeaza impulsionarea dezvoltarii economice cu emisii reduse de dioxid de carbon in Europa, creand astfel noi locuri de munca ecologice si contribuind la atingerea obiectivelor ambitioase ale UE in materie de schimbari climatice.

Prima cerere de propuneri marcheaza inceputul implementarii initiativei NER300. Denumirea programului decurge din modalitatea de finantare, initiativa urmand sa fie finantata din vanzarea a 300 de milioane de certificate de emisii din Rezerva pentru instalatiile nou-intrate (NER) din cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Conform unei evaluari realizate de Comisia Europeana, la preturile de piata actuale ale certificatelor de emisii, initiativa valoreaza aproximativ 4,5 miliarde de euro, fiind cel mai mare program de acest gen din lume. Programul va favoriza astfel, realizarea unor investitii de peste 9 miliarde de euro, avand in vedere faptul ca initiativa NER300 va finanta pana la 50 % din costurile de construire si functionare aferente proiectelor CSC si celor din domeniul energiei produse din surse regenerabile.

Finantarea NER300 va putea fi asigurata si prin utilizarea altor instrumente ale UE, precum Fondurile structurale, Fondul de Coeziune si Programul energetic european pentru redresare (PEER), la care se pot adauga contributii private si alocari suplimentare din partea statelor membre.

Finantarea se va acorda pentru maximum trei proiecte pentru fiecare stat membru. Dupa consultarea statelor membre si efectuarea unei evaluari de catre Banca Europeana de Investitii, Comisia va stabili, printr-o decizie finala, lista proiectelor pe care urmeaza sa le cofinanteze. Societatile si companiile care doresc sa prezinte propuneri au la dispozitie trei luni pentru a depune ofertele la nivel national.

Mai multe informatii despre programul NER300 si cerintele pentru proiectele eligibile gasiti aici.

Sursa: DAE