Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Statistici îngrijorătoare. Românii nu-şi mai permit servicii de îngrijire medicală

A- A A+
Statistici îngrijorătoare. Românii nu-şi mai permit servicii de îngrijire medicală

Un procent de 73% dintre români au renunţat în 2010 la îngrijire medicală din cauza lipsei banilor, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

,,Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează”, a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct al asociaţiei, citat de www.agerpres.ro
Femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74.9% din respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare.
În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, 89.4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie.
La polul opus, cel mai greu sunt dispuse să renunţe la îngrijire medicală persoanele cu vârsta între 35 – 49 de ani. România se află pe ultimul loc în Europa şi în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii – 3.6%, care este de două ori mai mic decât media europeană, de trei ori mai mic decât Franţa, care se află în fruntea clasamentului alocând peste 9% din PIB şi sub media ţărilor africane.

Related Posts with Thumbnails