Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Steve Jobs are pe mână printre cele mai mari rezerve de „cash” deţinute vreodată de o companie. Ce ar putea fi pe lista de cumpărături?

A- A A+
Steve Jobs are pe mână printre cele mai mari rezerve de „cash” deţinute vreodată de o companie. Ce ar putea fi pe lista de cumpărături?

Directorul executiv al Apple, Steve Jobs, a declarat săptămâna trecută că firma pe care o conduce deţine lichidităţi şi acţiuni în valoare de 51 de miliarde de dolari pe care vrea să-i strângă pentru că vede la orizont „oportunităţi strategice”, declanşând astfel speculaţii privind posibilele ţinte de achiziţii.

Cu una din cele mai mari rezerve de bani lichizi din lume, posibilităţile sunt variate, scrie Financial Times.

Printre cele mai vehiculate informaţii din piaţă se numără achiziţia reţelei de socializare Facebook, evaluată în tranzacţiile private cu acţiuni la circa 30 de miliarde de dolari, şi poate chiar gigantul Disney, grupul evaluat la 67 de miliarde de dolari, la care Jobs deţine deja o participaţie.

Fiecare din cele două nu se înscrie însă în profilul investiţiilor făcute de Apple, compania de tehnologie investind până în prezent maxim 500 de milioane de dolari într-o tranzacţie.
„Nu cred că vor cumpăra ceva foarte curând. Nu e în ADN-ul lor”, spune un fost strateg de la Apple.

Foşti angajaţi ai companiei şi analişti au indicat că Apple se concentrează în general pe companii mici, cum a fost cea de proiectare Portal Player, care a oferit pieţei iPod-ul. Unul din domeniile cheie pe care se axează compania acum este televiziuna prin internet, unde concurează puternic cu Google, deci o eventuală achiziţie ar putea fi făcută pe acest segment.

Un alt domeniu în care ar fi logic să investească este proiectarea şi producţia de cipuri, precum şi dezvoltarea de software pentru internet. Compania Adobe Systems, cu o capitalizare de 14 miliarde de dolari ar putea fi o tentaţie serioasă pentru Apple. Adobe, care a dezvoltat puternic tehnologia Flash, ar putea oferi un avantaj modelelor iPhone şi iPd, criticate de piaţă tocmai pentru că nu includeau acest tip de format.

Sursa: ZF

Related Posts with Thumbnails