Subiectele zilei- 2 decemebrie 2011


Cine umple hotelurile Clujului

TIFF, Cluj Arena, congresele medicale, un festival de dans şi întrunirile politice au adus în 2011 cei mai mulţi clienţi în unităţile turistice din oraş. Evenimentele generează între 15 şi 40% din veniturile hotelurilor, în cazul în care acestea dispun şi de spaţii pentru organizarea de conferinţe. Într-un an în care piaţa hotelieră a resimţit încă efectele crizei economice, câteva evenimente au contribuit totuşi la activitate, scrie Ziua de Cluj.

Industria se dezvoltă în afara Clujului

Fencs Industries şi Ulma Packaging au capacităţi de producţie în Apahida. La Lorraine a pus în funcţiune unitatea sa de panificaţie din Câmpia Turzii. Olandezii de la Fencs Industries au închiriat jumătate din halele Nervia de la Apahida pentru un centru de prelucrări de produse din inox. Unitatea va ajunge în trei ani la 150 de angajaţi. Ulma Packaging a demarat activitatea în cadrul aceluiaşi proiect. În zona industrială Reif din Câmpia Turzii, belgienii de la La Lorraine au inaugurat o fabrică de 17 milioane de euro,scrie Ziua de Cluj.

Până să ajungă la Jucu, Bosch investeşte 70 milioane de euro într-o fabrică din Serbia

Compania de automotive Bosch, aşteptată să ia locul fabricii Nokia la Jucu, a anunţat astăzi că va investi 70 milioane de euro în Serbia, într-o fabrică de ştergătoare de parbrize. Robert Bosch GmbH este cel mai mare furnizor din industria automotive din lume, notează Bloomberg, care a publicat anunţul companiei. Fabrica din localitatea Pecinici, la 25 kilometri de capitala Belgrad, va avea 22.000 de metri pătraţi iar construcţia va începe anul viitor, urmând ca producţia în sine să demareze după un an, scrie Ziua de Cluj.

Ce se întâmplă când o bancă se retrage din România

Perioada următoare ar putea aduce mai multe fuziuni între instituţiile de credit locale. Acestea sunt bine capitalizate, aşa că probabilitatea unui faliment este aproape zero, spun specialiştii. Lucrurile se precipită în zona euro, ceea ce afectează piaţa bancară locală. Băncile austriece au anunţat deja că vor trimite mai puţini bani filialelor, iar la nivelul BNR se vorbeşte despre un vehicul care va prelua băncile în dificultate. Pe piaţă avem deja instituţii scoase la vânzare şi altele care vor să cumpere, scrie EVZ.

ONU: Recesiunea, tot mai aproape

Naţiunile Unite şi-au redus semnificativ previziunile pentru creşterea economică mondială şi au subliniat că riscul unei noi recesiuni a crescut, informează Associated Press, preluată de Agerpres. Raportul ONU asupra Situaţiei economice mondiale şi perspectivelor în 2012, publicat ieri, prevede o creştere de 2,6 % în 2012 într-un scenariu relativ optimist, şi doar de 0,5% într-un scenariu pessimist, scrie EVZ.

Wolfgang Munchau, Financial Times: Sunteţi norocoşi că nu v-aţi grăbit să intraţi în zona euro

Wolfgang Munchau, editorialist la Financial Times şi expert în politicile UE, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar despre principalele riscuri la care trebuie să facă faţă economia României, cât de realiste sunt proiecţiile de creştere economică şi ţinta de adoptare la moneda europeană, precum şi despre viitorul zonei euro. El a avut un cuvânt în deschiderea Galei Ziarului Financiar de premiere a celor mai valoroase companii, scrie ZF.

Fondurile care au stat departe de bursă au câştigat până la 14% în mai puţin de un an

OTP Obligaţiuni se menţine în poziţia de lider al pieţei de fonduri mutuale cu un randament de 13,55% pentru pri­mele 11 luni din an şi prezintă po­ten­ţialul de a încheia 2011 ca performerul anului. Pe locurile al doilea şi al treilea se situează două fonduri administrate de Certinvest: Obligaţiuni cu un ran­dament de 6,84% şi Monetar cu un ran­dament de 6,8% în ultimele 11 luni, scrie ZF.