Acţiunile europene au avut cea mai amplă creştere zilnică din ultimele 16 luni
Acţiunile celor mai mari companii europene au înregistrat marţi cea mai amplă creştere zilnică din ultimele 16 luni şi s-ar putea îndrepta spre cel mai mare avans săptămânal după iulie 2010, datorită speranţelor că liderii din regiune vor lua măsuri coordonate pentru combaterea crizei datoriilor. Titlurile bancare au avut printre cele mai bune performanţe, iar indicele de profil STOXX Europe 600 a urcat cu 6,5%, continuând evoluţia pozitivă pentru a treia şedinţă consecutiv. De la începutul acestui an, acest indice a scăzut cu 30%, scrie Ziua de Cluj.
ZF şi PricewaterhouseCoopers scot Poşta Română la raport: Cum poate un monopol aibă aibă pierderi de circa 29 mil. euro
ZF şi firma de audit PricewaterhouseCoopers scot Poşta Română la raport: Cum poate un monopol să aibă pierderi de 300 milioane de lei în doi ani? Ziarul Financiar continuă seria de articole dedicate analizei performanţei companiilor de stat, după ce datele seci de la Ministerul Finanţelor au arătat că cele mai mari 35 de firme de profil au avut anul trecut afaceri de circa 10 miliarde de euro, dar au adus pierderi de aproape 500 de milioane de euro în contextul în care multe dintre ele activează în domenii strategice precum resursele minerale, energia sau transporturile, scrie ZF.
România poate fi prinsă în mareea falimentului Greciei
Falimentul Greciei, eveniment considerat iminent de o mare parte din analişti, dar mai ales de investitori, nu va lăsa neatinsă România, principalele culoare de propagare a undelor de şoc fiind cel financiar şi cel comercial. Şocul falimentului va pătrunde în România „pe culoarul financiar, prin băncile greceşti prezente pe piaţa locală, şi pe cel comercial. De asemenea, va fi afectată pe termen scurt percepţia investitorilor asupra ţărilor cu risc. Pe de altă parte, pe termen mediu această percepţie s-ar putea îmbunătăţi pentru că prin falimentul Greciei s-ar înlătura un focar de riscuri majore”, apreciază analistul economic Laurian Lungu. El consideră că statul elen a trecut deja pragul falimentului, scrie ZF.
Salariile au crescut peste medie în auto şi în industrie. Bancherii mai au de aşteptat încă doi ani pentru creşteri salariale massive
Salariile angajaţilor din companiile private au crescut cu 5,1% anul acesta, deşi angajatorii estimau la începutul anului că vor efectua majorări salariale în cuantum de 6,8%, arată rezultatele studiului salarial şi de beneficii PayWell România 2011, realizat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC). Cele mai mari creşteri salariale s-au făcut în 2011 în sectorul auto, de 8,9% (faţă de 4,9% în 2010) şi în domeniul producţiei industriale, unde angajaţii au primit salarii mai mari cu 7,2% (cu 3% mai mult decât anul trecut), scrie ZF.
Cum să faci faţă crizei – sugestii de la sfătuitorul lui Vaclav Havel
„Sunt mai îngrijorat de viitorul dolarului american decât de situaţia euro. Evenimentele din Grecia vor conduce la o recalibrare între euro şi dolar”, a declarat pentru Capital, Tomáš Sedláek, fostul consultant economic al preşedintelui ceh, Vaclav Havel, descris de către Yale Economic Review drept una dintre cele cinci minţi luminate ale economiei mondiale. Sedláek, care este în prezent şeful departamentului strategii macroeconomice a celei mai mari bănci din Cehia, CSOB, susţine că ne aflăm în mijlocul crizei economice şi că trebuie să luăm în calcul posibilitatea ca aceasta să devină mai agresivă decât până acum, scrie EVZ.
Omul pe care dezastrul financiar l-a făcut celebru. Îți este cunoscut!
Probabil că dacă nu ar fi venit criza financiară, ar fi rămas un simplu profesor universitar la Stern School. Dar pentru că s-a întâmplat să aibă dreptate, numele lui stârnește acum două tipuri de reacții: de admirație, de la cei care îl consideră un vizionar, sau de repulsie din cauza faptului că discursul său nu este îndreptat decât într-o singură direcție: aceea a falimentelor și a adâncirii crizelor. Câți dintre noi au auzit de numele lui Nouriel Roubini înainte de 2008, anul declanșării crizei financiare? Astăzi, Roubini este o adevărată industrie despre care putem spune că funcționează în paralel cu criza, scrie CAPITAL.
Ministru rus: ”Omenirea mai are gaze naturale și petrol pentru 100-150 de ani. Va trebui să căutăm noi surse de energie!”
Resursele din zona arctică sunt comparabile cu cele existente în Rusia continentală, susține Iuri Trutnev, ministrul rus al Resurselor Naturale. ”Zona platoului continental pare să furnizeze resurse naturale comparabile cu toate resursele aflate în Rusia continentală. Am încheiat de curând discuțiile care durau de 40 de ani cu Norvegia și am împărțit zona gri. Am obținut echivalentul a alte 50 de miliarde de tone de petrol de acolo”, a declarat Trutnev pentru RT, scrie CAPITAL.