Subiectele zilei – 29 septembrie 2011


Cine măreşte salariile în 2011.

Informaticienii, personalul din centrele de servicii sau angajaţii din industrie care lucrează în mediul privat la Cluj câştigă acum cu până la 15% mai mult faţă de nivelul salarial de anul trecut. Angajaţii din tehnologia informaţiei (IT), operatorii din call-centere şi muncitorii specializaţi din industrie au avut cea mai bună dinamică salarială în acest an. La polul opus s-au situat salariaţii din bănci, angajaţii dealerilor auto sau muncitorii din construcţii, domenii puternic afectate de criză, susţin specialiştii în resurse umane, scrie Ziua de Cluj.

Aţi citit cele 2.663 de articole ale noului Cod civil? Ştiaţi că dispar „comercianţii“ şi apar în locul lor „profesioniştii“? Ce va fi cu societăţile comerciale din Legea 31?

Noul Cod civil care va intra în vigoare la 1 octombrie se va dovedi că este una dintre cele mai mari schimbări legislative din istoria modernă a României. Adoptat după varianta Codului civil din Quebec (o îmbinare a dreptului continental cu cel anglo-saxon) şi din legea elveţiană a obligaţiunilor (dacă există o lege perfectă aceasta este legea elveţiană a obligaţiunilor, spune ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu), el împinge dreptul românesc cu un pas spre tipul de reglementare anglo-saxonă care pune accentul pe individ, spre deosebire Codul care va ieşi din uz şi care, adoptat în vremea lui Alexandru Ioan Cuza, era o traducere a Codului napoleonian, scrie ZF.

Hotărâre istorică: Uniunea Europeană va impozita tranzacţiile financiare. Cum va fi afectată România de această decizie? Câţi bani se vor strânge la bugetul Comisiei?

Comisia Europeană a adoptat un plan care prevede introducerea unei ta­xe pe tranzacţiile financiare în care sunt im­plicaţi europenii, în pofida opo­ziţiei mul­tor state, în frunte cu Marea Bri­tanie, şi a impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra economiei blocu­lui comunitar, scrie presa inter­naţională. Planul, adoptat de CE şi anunţat de preşedintele instituţiei Jose Manuel Barroso, se referă la plata unor impo­zite începând cu 2014 pe cumpărarea de acţiuni, obligaţiuni şi instrumente deri­vate în Uniunea Europeană sau de­rulate prin intermediul băncilor off­shore şi are sprijinul Franţei şi al Ger­ma­niei, potrivit CNBC, scrie ZF.

Grecia a ajuns în ziua Z. Salvarea Europei, aproape

Elenii au adoptat ieri o nouă măsură de austeritate, iar europenii par să fi convenit asupra planului de salvare al zonei euro. Ritmul greoi în care înaintează deciziile în privinţa planului de salvare a Greciei i-a adus în pragul disperării pe oficialii europeni. Ieri, Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a spus că „Europa trece printr- o criză economică, dar în acelaşi timp şi o criză de leadership”. El a atras atenţia că guvernele trebuie să accelereze implementarea măsurilor necesare pentru a lupta împotriva crizei datoriilor din zona euro, scrie EVZ.

O parte din petrolul României s-a vândut americanilor pe 10 milioane de dolari. Vânzătorul: fosta firmă a lui Frank Timiş

Compania ucraineană Regal Petroleum, listată la bursa de la Londra, a câștigat 10,4 milioane de dolari în urma tranzacției cu americanii de la Chevron Exploration and Production SRL, tranzacție prin care compania ucraineană a cedat drepturile de concesiune pe câmpurile de la Bârlad. Tranzacția dintre ucraineni și regii americani ai petrolului a fost finalizată la începutul acestui an și, conform unor informații apărute în presă la începutul anului, drepturile de concesionare asupra câmpurilor din Bârlad ar fi costat 25 de milioane de dolari, însă conform raportului publicat astăzi, câștigul avut în urma tranzacției de la Bârlad este de 10,4 milioane de dolari, scrie   CAPITAL.

Unul dintre cei mai mari retaileri telecom din România a intrat în insolvenţă

Say, unul dintre principalele lanţuri de retail din domeniul comunicaţiilor mobile şi digitale din România, anunţă intrarea în reorganizare judiciară, existând deja un investitor care şi-a manifestat intenţia de a se implica în noua structură de acţionariat. Cererea de intrare în reorganizare judiciară a lanţului de magazine a fost aprobată de Tribunalul Bucureşti, în data de 26 septembrie 2011, administrator judiciar fiind numită Casa de Insolvenţă Transilvania, scrie CAPITAL.