Tănăsescu: România trebuie să-şi creeze pârghii pentru a accesa bani de pe pieţele interne şi externe


Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat luni seara, la Realitatea TV, că România nu mai are nevoie de resurse de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), însă trebuie să-şi creeze propriile pârghii ca să poată accesa bani de pe pieţele interne şi externe.

„Aş vrea să subliniez că această viitoare cooperare (cu FMI, n.r.) nu va avea la bază un nou împrumut. România nu mai are nevoie de resurse de la Fondul Monetar Internaţional, România nu se va  împrumuta de la Fondul Monetar Internaţional. România trebuie să-şi creeze pârghiile proprii ca să poată accesa bani de pe pieţele interne şi externe”, a menţionat Tănăsescu.

El susţine că acordul României cu FMI şi Comisia Europeană trebuie să reprezinte „o ancoră de credibilitate”, astfel încât costurile acestor împrumuturi să aibă o tendinţă descrescătoare în următorii ani.

Întrebat care ar fi principala discuţie pe care şi-o doreşte FMI peste câteva zile la Bucureşti, Tănăsescu susţine că discuţiile se vor axa pe două paliere.

„Primul palier este legat de acordul actual şi de modul în care au fost atinse ţintele la sfârşitul lunii septembrie, iar al doilea palier vizează discuţiile preliminare privind un nou tip de cooperare dintre România pe de o parte, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană pe de altă parte”, a mai spus reprezentantul României la FMI.

Sursa: NewsIn