Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

TAROM vrea în 2011 afaceri de 1,384 mld. lei şi să transporte peste 2,4 mil. pasageri

A- A A+
TAROM vrea în 2011 afaceri de 1,384 mld. lei şi să transporte peste 2,4 mil. pasageri

TAROM estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 1, 384 miliarde lei şi un număr de peste 2,4 milioane pasageri transportaţi, după ce, anul trecut, numărul preliminar al pasagerilor se ridică la 2,2 milioane, au precizat reprezentanţii companiei, la solicitarea NewsIn.

Astfel, numărul pasagerilor transportaţi de TAROM în 2010 a crescut anul trecut cu 20%, la 2,2 milioane, faţă de anul precendent, când au fost transportaţi 1,77 milioane pasageri.

„Conform estimărilor, s-a depăşit nivelul bugetat cu peste 200.000 de pasageri. Compania s-a situat pe primul loc la creşterea numărului de pasageri şi pe locul 3 la creşterea load factorului în clasamentul publicat recent de Asociaţia Europeană a Companiilor Aeriene – AEA (Association of European Airlines)”, spun reprezentanţii TAROM.

Numărul mediu de salariaţi pentru 2010 (perioada ianuarie – septembrie) a fost de 2.371. Comparativ, la nivelul anului 2009, numărul mediu de salariaţi a fost de 2.486, iar finalul de an s-a închis cu 2.334, pentru 2011 continuându-se reducerea conform programului stabilit, spre 2.200 de angajaţi.

Potrivit reprezentanţilor TAROM, în cursul anului 2010 a început implementarea planului strategic al companiei pentru perioada 2010 – 2011, în vederea eficientizării activităţii proprii. Astfel, măsurile care vizează creşterea veniturilor î n2010-2011 vizează extinderea canalelor de vânzare de bilete online până la 20%, faţă de 11% cât a înregistrat TAROM anul trecut, dezvoltarea portofoliului de servicii business to business – servicii tehnice şi servicii de training de personal aeronavigant – care să dezvolte baza de clienţi B2B cu cel puţin 10%, precum şi creşterea vânzărilor cu cel puţin 20% prin investiţia în comunicarea brandului naţional TAROM către toate categoriile de public şi construirea unei imagini de brand premium.

Totodată, printre măsurile care vizează reducerea cheltuielilor în 2010-2011 se numără reducerea costurilor de distribuţie cu până la 15% prin eliminarea conexiunilor SITA fără randament şi prin reorganizarea serviciilor prestate şi recalcularea tuturor rutelor de zbor operate de compania TAROM în vederea alegerii celor mai eficiente rute, din punct de vedere costuri, prin reducerea cheltuielilor ocazionate de taxele de navigaţie şi survol şi prin reorganizarea activităţii în zona Centrului de Control Operaţiuni în vederea optimizării operării din punct de vedere al utilizării corecte a capacităţii de transport.

De asemenea, TAROM are în vedere renegocierea contractelor cu partenerii de business, prin reducerea cu 10% a costurilor de handling în escalele cu impact major şi analizarea necesarului de servicii ce urmează a fi prestate pe toate escalele TAROM, reducerea costurilor tehnice cu până la 40% în urma organizării de licitaţii publice, reducerea costurilor de pool cu 20% (un contract pentru piese de schimb la nivel internaţional), precum şi prin renegocierea contractului de catering şi schimbarea conceptului acestui serviciu.

Alte măsuri pentru reducerea cheltuielilor vizează reducerea costurilor administrative cu personalul aeronavigant  prin scăderea costurilor cu deplasările în interes de serviciu cu 50%, renegocierea contractelor cu centrele de training şi cu hotelurile partenere cu până la 20%, eliminarea costurilor de transport la/de la aeroportul Henri Coandă pentru personalul aeronavigant şi prin diminuarea numărului de zile de inutilizare a acestuia în misiuni de zbor, precum şi relocarea agenţiilor externe TAROM în aeroporturi şi reducerea numărului agenţiilor interne în funcţie de gradul de profitabilitate al acestora.

„În plus, în momentul de faţă, este în curs de finalizare un nou plan de operare pentru anul 2011, plan care are în vedere optimizarea reţelei de rute, a orarului de zbor, precum şi a flotei TAROM, astfel încât să poată fi exploatate la maxim sinergiile rezultate din aderarea companiei la alianţa globală SkyTeam şi pe aceasta bază să se realizeze o creştere importantă a eficienţei activităţii şi o îmbunătăţire semnificativă a rezultatelor înregistrate”, mai spun reprezentanţii TAROM.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails