Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Transelectrica îşi va majora capitalul social cu 12% în paralel cu listarea a 15% din acţiuni

A- A A+
Transelectrica îşi va majora capitalul social cu 12% în paralel cu listarea a 15% din acţiuni

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre prin care intenţionează să vândă pe bursă 15% din acţiunile transportatorului naţional de electricitate Transelectrica, urmând ca în paralel să realizeze şi o majorare cu 12% a capitalului social al companiei, până la sfârşitul anului.

„Noul proiect de Scrisoare de Intenţie aferentă Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Interanţional prevede în legatură cu Transelectrica SA atât vânzare de acţiuni de 15% prin ofertă publică de vânzare cât şi majorare de capital social prin ofertă publică primară, termenul prevăzut pentru finalizarea acestor acţiuni fiind sfârşitul anului 2011, fapt care conduce la necesitatea derularii în paralel a celor două procese pentru încadrarea în temenul de finalizare prevăzut”, se arată în proiectul de act normativ publicat luni pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

În acest sens, a fost semnat un contract de consultanţă juridică cu Societatea Civilă de Avocaţi Muşat & Asociaţii.

„Pentru păstrarea de către statul român a pachetului majoritar de actiuni, Transelectrica SA propune o majorare de capital social cu 12% prin ofertă publică primară, reprezentând o emisiune de până la 8.796.377 acţiuni noi, situaţie în care statul român va deţine un pachet majoritar de 52,4%”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Transelectrica are în prezent un capital social de 733,03 milioane lei şi este listată la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, cu simbolul TEL. Acţionarul majoritar al societăţii este Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 73,6882% din acţiunile companiei.

Banii obţinuţi vor fi folosiţi în construcţia liniei electrice de interconexiune cu Serbia

Potrivit documentului citat, Transelectrica intenţionează astfel să atragă resurse financiare suplimentare necesare asigurării realizării tuturor investiţiilor planificate, prin majorarea capitalului social prin aport financiar privat, mobilizat de pe piaţa de capital, sub forma unei oferte publice primare.

„Fondurile care vor fi atrase în cadrul ofertei de vanzare primară urmează a fi utilizate pentru finanţarea programului de investiţii al Transelectrica SA, având ca destinaţie lucrări de întărire/extindere a RET. Proiectele vizate sunt: LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo (linia de interconexiune dintre România şi Serbia, n.r.), inclusiv trecerea la 400 kV a axului Banat, retehnologizarea staţiei Tulcea Vest, retehnologizarea staţiei Medgidia, inclusiv racorduri şi proiecte de racordare a SEN din Republica Moldova la ENTSO-E”, potrivit proiectului de Hotărâre.

Totodată, derularea în paralel a celor două oferte – respectiv oferta publică secundară prin care statul român oferă spre vânzare un pachet de acţiuni existente reprezentând 15% din capitalul social existent al Transelectrica, cât şi oferta publică primară de vânzare de acţiuni prin majorarea capitalului social al companiei cu 12%, în cadrul căreia vor fi oferite spre subscriere investitorilor acţiuni nou-emise – aduce ca beneficii „creşterea atractivităţii tranzacţiei în ansamblul acesteia pentru investitorii instituţionali, prin creşterea dimensiunii ofertei, precum şi reducerea costurilor asociate derulării celor două oferte prin acoperirea o singură dată a costurilor comune corespunzătoare activităţilor de consultanţă juridică în selectarea intermediarului financiar, due-diligence juridic, pregătirea şi întocmirea prospectului de ofertă publică şi a rapoartelor de evaluare ca suport pentru stabilirea preţului tranzacţiei precum şi alte cheltuieli”.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 826/2010 s-a aprobat vânzarea unui pachet de acţiuni reprezentând 15% din capitalul social al Companiei Naţionale de Transport a Energiei Electrice „Transelectrica SA”, administrat prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin metode specifice pieţei de capital, respectiv prin ofertă publică.

Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 78 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA, şi 9.028 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport (în Bucureşti, Bacău, Constanţa, Cluj, Craiova, Piteşti, Sibiu, Timişoara).

În prezent, Transelectrica are 2.200 de angajaţi. Transelectrica administrează filialele: OPCOM, Smart, Formenerg, ICE Service şi Teletrans. Profitul net al Transelectrica a crescut anul trecut cu 61,4%, la 9,9 milioane lei, faţă de anul precedent, când acesta s-a ridicat la 6,13 milioane lei. Totodată, afacerile Transelectrica au crescut în 2010 cu 1,2%, de la 2,48 miliarde lei în 2009, la 2,51 miliarde lei.

Transelectrica a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de160,88 milioane lei, de peste trei ori mai mare faţă de profitul net realizat în perioada similară a anului trecut, de 50,38 milioane lei. De asemenea, veniturile totale ale Transelectrica au crescut în primele trei luni ale acestui an cu aproape 11%, la 811,68 milioane lei, faţă de veniturile totale realizate în primul trimestru al anului trecut, de 732,21 milioane lei.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails