Tribunalul Cluj a decis că planurile de urbanism general şi zonal ale Roşia Montană sunt în vigoare


Tribunalul Cluj a decis vineri că planul de urbanism general (PUG) al comunei Roşia Montană şi planul de urbanism zonal (PUZ) pentru Zona de dezvoltare industrială Roşia Montană sunt în vigoare şi perfect aplicabile, potrivit unui comunicat al RMGC.

„Tribunalul Cluj a respins vineri cererea înaintată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Alburnus Maior, de suspendare a hotărârii consiliului local nr. 1/2009 cu privire la planul de urbanism general (PUG) al comunei şi planul de urbanism zonal (PUZ) pentru Zona de dezvoltare industrială Roşia Montană”, informează RMGC.

Justiţia respinge astfel cererea de suspendare a planului de urbanism zonal pentru proiectul minier Roşia Montană, se arată în comunicatul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

„Totodată, menţionăm că RMGC şi Consiliul Local Roşia Montană au atacat cu recurs sentinţa din 24 mai 2011 a Tribunalului Alba de anulare a HCL 1/2009 privind PUG şi PUZ. Conform legii, de la data declarării recursului până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acestuia, sentinţa Tribunalului Alba este suspendată”, spun oficialii RMGC.

Potrivit companiei, RMGC a câştigat nouă procese importante în justiţie în ultimele cincisprezece luni. Recent, Tribunalul Bucureşti a respins o cerere de suspendare a certificatului de urbanism emis cu privire la Proiectul Roşia Montană, formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice.

„Ca urmare a câştigării proceselor din ultimele luni şi a reînceperii analizei raportului de evaluare a impactului asupra mediului, ne exprimăm încrederea că vom dovedi, dincolo de orice îndoială, faptul că Proiectul Roşia Montană este viabil şi solid, şi a fost elaborat la cele mai înalte standarde internaţionale, astfel încât să devină un model de operaţiune minieră. Atât din punct de vedere tehnic, cât şi din perspectiva dezvoltării comunităţii locale, ne propunem ca mina de la Roşia Montană să fie un model pe care orice proiect minier ulterior îl va urma”, a declarat directorul general al RMGC, Dragoş Tănase.

Proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste patru miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde dolari incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management. Proiectul va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind, în acelaşi timp, la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural, potrivit datelor RMGC.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31 %, Gabriel Resources – cu 80,46% şi alţi acţionari minoritari – cu 0,23%. RMGC urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, aducând beneficii importante economiei româneşti.

Sursa: NewsIn