Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Tuchila (ARB): Ponderea cardurilor convertite la EMV ajunsese în T4 din 2010 la 57,96%

A- A A+
Tuchila (ARB): Ponderea cardurilor convertite la EMV ajunsese în T4 din 2010 la 57,96%

Ponderea cardurilor din România convertite la tehnologia EMV (cu cip) ajunsese în T4 din 2010 la 57,96%, în vreme ce la nivel european era de 81%, a declarat joi Rodica Tuchila, director în cadrul Aosciaţiei Române a Băncilor (ARB).

De asemenea, dispozitivele POS din România convertite la tehnologia EMV ajunseseră la finele anului trecut la 88,77 %, faţă de 89% la nivel european. În schimb, dispozitivele ATM din România convertite la EMV aveau o pondere de 98,31%, comparativ cu 96% la nivel european.

Directorul ARB a declarat că băncile se află în proces de trecere la cardurile cu cip.

„Toate băncile au aplicat procesul acesta de migrare la EMV. Problema este că, faţă de zona euro, unde sunt termene foarte clare, în România  – nefiind în zona euro – nu există presiune. Se produce schimbarea acestor carduri atunci când ele expiră”, a spus Rodica Tuchila.

Totodată, ea a menţionat că acum frauda migrează din zonele unde există carduri cu cip în zonele unde există carduri cu bandă magnetică, iar pe măsură ce va fi implementat standardul EMV şi va fi asigurată o securitate mai bună operaţiunilor cu carduri se va micşora fenomenul de fraudă.

În ceea ce priveşte aderarea la SEPA a instituţiilor financiare din România, Rodica Tuchila a declarat că 20 instituţii de credit şi cinci sucursale ale băncilor străine au aderat la SEPA Credit Transfer, iar două instituţii de credit au aderat la SEPA Direct Debit.

SEPA (Single Euro Payments Area – n.r.) va permite clienţilor efectuarea de plăţi în euro fără numerar către orice beneficiar situat oriunde în zona euro, prin utilizarea unui singur cont bancar şi a unui singur set de instrumente de plată. Astfel, toate plăţile de mică valoare în euro vor deveni „locale” şi nu va mai exista nici o deosebire între plăţile naţionale şi cele transfrontaliere din cadrul zonei euro.

Rodica Tuchila a declarat că ponderea băncilor care au aderat la SEPA nu este mic pentru că aceste 20 de bănci şi cele cinci sucursale reprezintă 90% din volumul de plăţi în euro din România.

„Cauza este că nu există o reglementare în sensul acesta şi că în momentul de faţă, până va ieşi reglementarea Comisiei Europene, este un proiect care se derulează prin autoreglementare şi fiecare bancă aderă în ritmul propriu. Nu există obligativitate de a adera la scheme. Însă majortatea băncilor care oferă plăţi în euro au aderat”, a mai spus Rodica Tuchila.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails