Unele companii de stat ar putea să primească mai mulţi bani, prin rectificare bugetară


Rectificările bugetare pentru companiile de stat au fost amânate, nu respinse, în şedinţa de guvern de miercuri, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.

Potrivit acestora, „unele dintre aceste companii vor putea primi bani, până la sfârşitul anului, prin rectificare bugetară”, iar „un criteriu esenţial este acela ca respectivele societăţi să nu aibă probleme de management”.

„Lista cu companiile de stat care au solicitat mai mulţi bani, prin rectificare bugetară, este destul de lungă. Nu numai astăzi au fost depuse astfel de solicitări”, au mai arătat sursele.

„În şedinţa de astăzi de guvern au fost amânate solicitările depuse de câteva companii de stat, în vederea majorărilor alocărilor bugetare. Printre acestea se numără operatori din subordinea Ministerului Transporturilor, C.N. Romtehnica, din subordinea Ministerului Apărării, Societatea Comercială de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, aflată în subordinea Ministerului Muncii ca şi SC Monitorul Oficial”, au precizat sursele citate.

Pe lista celor care mai vor fonduri suplimentare se numără însă şi societăţi mult mai importante, precum Transgaz şi Romgaz.

La începutul şedinţei de guvern de miercuri, premierul Emil Boc a atras atenţia ministrului de Finanţe să nu depăşească deficitul bugetar de 4,4%, stabilit pentru anul în curs. “Sub nicio formă deficitul bugetar nu se negociază, oricât de mari şi de importante ar fi nevoile unora sau altora”, a atras atenţia şeful Executivului.

În timp ce şedinţa de la Palatul Victoria era în desfăşurare, preşedintele Traian Băsescu a declarat la RRA că „domnii manageri” ai companiilor de stat care şi-au depăşit bugetele nefăcând restructurări şi dând contracte la „clientelă” s-au dus la Emil Boc să ceară sume în plus prin rectificare, dar au fost refuzaţi.

„Am apreciat foarte mult o măsură pe care a luat-o primul ministru astăzi. Ca de obicei, marile companii de stat au venit în una din ultimile şedinţe de Guvern pe anul acesta cu rectificarea bugetului. Deci ei au avut bugete aprobate la începutul anului… Nu mai aveau nevoie de bani, că nu le dă nimeni bani. Dar probabil – eu nu m-am uitat în bugetele lor, dar ştiu care e practic – nu şi-au făcut veniturile, au cheltuit mai mult decât au avut în bugetul iniţial şi aveau nevoie de Guvern să le consfiinţească lipsa de responsabilitate a managerilor, să le aprobe noile bugete pe anul acesta, să le facă rectificarea bugetelor, care să justifice, să le acopere faptul că n-au făcut veniturile sau că au avut cheltuieli mai mari. Sau şi una şi alta. În timp ce domnii manageri au stat tot anul, au dat contracte la toate SRL-urile clientelei, nu le-a păsat de restructurare, nu le-a păsat de performanţă”, a acuzat Băsescu la RRA.

El a spus că speră că premierul va lua măsurile necesare în cazul acestor manageri neperformanţi şi îi va concedia. „Iar primul ministru astăzi, în Guvern, a respins toate modificările de buget, cerând explicaţii precise asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele. Este clar că este o atitudine în sfârşit corectă faţă de regii, faţă de companiile de stat. (…) Eu sper că va face şi pasul următor; după ce vede bugetele, să-i dea afară pe directorii care n-au respectat parametrii bugetari, pe care Guvernul i-a aprobat. Reflexul managerilor politici este să nu le pese de bugetele aprobate în Guvern, care au fost aprobate tot la propunerea lor. Dar au fost mai cheltuitori sau mai ineficienţi decât s-au gândit chiar ei la începutul anului”, a adăugat preşedintele.

Sursa: NewsIn