Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Ungaria şi Slovenia, în recesiune. De ce România este pe marginea prăpastiei

A- A A+
Ungaria şi Slovenia, în recesiune. De ce România este pe marginea prăpastiei

Din cauza situaţiei dificile din zona euro, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,1% la 0,8%. De asemenea, BERD a avertizat că Ungaria şi Slovenia, vor intra în recesiune.

„Până recent, economia României se afla pe drumul de a înregistra o creştere economică robustă în acest an, după o recuperare modestă anul trecut. Încetinirea economică din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor României, iar o continuare a înrăutăţirii este probabilă în lunile următoare”, se arată în raportul BERD, potrivit www.mediafax.ro

Mai multe state din Europa de Sud-Est, una dintre regiunile cele mai expuse la problemele din zona euro, riscă să intre în recesiune în acest an, iar BERD a diminuat în acest caz prognoza de creşterea a PIB-ului de la 1,6% la 1%.

Dacă creşterea economică încetineşte semnificativ în Europa de Est şi Caucaz, Rusia şi Comunitatea Statelor independente vor continua să deţină rate de creştere “respectabile”, menţionează aceeaşi sursă.

Pentru regiunea în care operează, incluzând state din Asia Centrală, BERD se aşteaptă la un avans economic de 3,1% în acest an, uşor mai redus faţă de prognoza anterioară de 3,2%.

În acest context, se pune întrebarea de ce în economia românească nu este încurajată mai mult dezvoltarea producţiei interne, prin politici predictibile, cu absorţie pentru piaţa internă. În prezent, producţia românească este aproape de depentă de exporturi, iar cum cererea pe pieţele externe se diminuaeză, indicii de creştere economici ar putea fi grav afectaţi de problemele întâmpinate de zona euro.

Related Posts with Thumbnails