Van Groningen: Putem face creditele în lei mai ieftine, nu doar să le descurajăm pe cele în valută


Preşedintele şi directorul general al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat joi că împrumuturile în lei trebuie să fie mai atractive, nu doar să fie limitate cele în valută, în condiţiile în care cei mai mulţi clienţi iau un credit în valută pentru a accesa o sumă mai mare.

„Trebuie să facem creditele în lei mai atractive, nu doar să descurajăm creditul în valută”, a menţionat şeful Raiffeisen Bank, care a adăugat că un client poate accesa o sumă mai mare de bani în cazul unui credit în valută decât în cazul unui împrumut în lei, diferenţă care este importantă pentru acesta.

Steven van Groningen a mai spus că o soluţie ar fi micşorarea acestei diferenţe dintre suma accesată în lei şi cea în valută.

„Este un lucru care priveşte tot sistemul bancar şi avem nevoie de un dialog pentru a vedea ce soluţii putem alege. Putem face credite în lei mai ieftine, ideea este cum putem ajunge la o sumă mai mare pentru un client”, a adăugat van Groningen.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara la începutul lunii mai că Banca Naţională a României va prezenta în câteva luni o serie de măsuri care vor fi luate pentru a evita relansarea creditului în valută către debitorii neprotejaţi la riscul valutar, nefiind însă vizat şi creditul ipotecar.

„Deocamdată suntem în stadiul de analiză internă la nivel de experţi şi în consiliul de administraţie, unde a avut loc o discuţie preliminară asupra tipologiei măsurilor care se pot aplica şi care vor fi luate şi după o consultare cu sectorul financiar, pentru evitarea unei relansări a creditului, cu prioritate în valută, faţă de debitorii neprotejaţi la riscul valutar. Este vorba despre următoarele câteva luni”, declara la acea dată Cristian Popa.

Potrivit acestuia, BNR nu vrea să recurgă la interziceri de creditare în valută, însă doreşte să existe o reflectare cu acurateţe a riscului acestor tipuri de expuneri bancare în preţul instrumentelor respective, iar aceasta se poate realiza printr-o multitudine de instrumente de natură macroprudenţială.

Sursa: NewsIn