Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Uncategorized

Vizita E.S. Ambasadorul Republicii Africa de Sud

A- A A+

Presedintele Camerei de Comert si Industrie Cluj, dl. Stefan Dimitriu,  a primit vizita E.S. Ambasadorul Republicii Africa de Sud in Romania, Tenjiwe Ethel Mtintso, insotita de Venita Smit,  prim secretar politic si economic.

Intalnirea a vizat stabilirea unui cadru de dialog si cooperare la nivelul celor doua institutii, precum si identificarea unor proiecte si actiuni comune de cooperare economica si comerciala intre judetul Cluj si o regiune din Africa de Sud.

Am venit la Cluj pentru a explora posibilitatile de colaborare între regiunea Cluj si provinciile din tara noastra, Africa de Sud avand o economie care se dezvolta foarte rapid si de aceea credem ca poate sa stabileasca relatii foarte bune comerciale si de investitii cu judetul Cluj“, a declarat d-na Ambasador Mintso.

Excelenta Sa a facut o prezentare a sistemului economic al Republicii Africa de Sud, caracterizat printr-o dualitate marcanta: o economie puternic industrializata, cu o infrastructura  si o baza economica deosebite, concentrata în zonele metropolitane principale, in paralel cu o economie sub-dezvoltata tehnologic, a populatiei de negri, in special femei, care nu au acces la resurse. De asemenea, somajul si lipsa locurilor de munca, cu predilectie in randul tinerilor este o problema majora cu care se confrunta tara, ceea ce explica interesul autoritatilor sud-africane de a crea un climat favorabil dezvoltarii afacerilor.

Africa de Sud aniverseaza in anul acesta 20 de ani de libertate si, în acest context, Presedintele CCICj, dl. Stefan Dimitriu, a amintit personalitatea lui Nelson Mandela, fostul presedinte sud-african, care va ramane în constiinta lumii drept un simbol marcant in  politica contemporana.

Dl. Presedinte Stefan Dimitriu a facut o prezentare a climatului investitional din judetul nostru, subliniind rolul Camerei de Comert si Industrie Cluj si serviciile oferite firmelor prin intermediul departamentelor sale. A exprimat intentia si interesul Camerei de a mediatiza în randul comunitatii de afaceri clujene conditiile existente în Africa de Sud.

Cu siguranta, dincolo de infrastructura rutiera si aeroportuara, extrem de dezvoltate în Africa de Sud, esentiala este si infrastructura sistemului educativ si a unui sistem de sanatate solid si integrarea acestora prin pregatirea generatiilor viitoare. In acest sens, dl. Presedinte a evidentiat importanta judetului Cluj ca un puternic centru universitar. “ Se poate extinde colaborarea si schimburile între universitati si crearea de oportunitati pentru tinerii din Africa de Sud de a veni sa studieze în facultatile clujene”, a declarat presedintele.

La randul sau, d-na ambasador, a subliniat importanta colaborarii în educatia generatiilor tinere facand apel la un dicton preferat al liderului Mandela,“Un om se poate dezvolta doar in contextul personalitatii celorlalti”, deoarece “Tu esti pentru ca eu sunt, eu sunt pentru ca tu existi”.

Reiterand interesul pentru întarirea relatiilor reciproce  intre comunitatea de afaceri a judetului Cluj si mediul de afaceri din Africa de Sud, dl presedinte Stefan Dimitriu si-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin si informatii din partea CCI Cluj si a departamentelor sale.

Related Posts with Thumbnails