Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, a declarat că populaţia are obligaţia să declare datele de recensământ, altfel riscând o amendă de până la 1.000 lei, iar pentru nerespectarea confidenţialităţii datelor amenda este de până la 1.500 de lei.
Voineagu a spus că declararea datelor de recensământ este obligatorie, fiind prevăzută şi în cadrul legal.
„La Recensământul de probă am ajuns la concluzia să oferim acelor persoane care nu au fost găsite acasă posibilitatea să meargă să declare şi să completeze chestionarul, fără a fi amendate imediat, în următoarele două trei zile, la comisia centrală”, a mai spus Voineagu.
Preşedintele INS a dat asigurări celor reticenţi că datele sunt confidenţiale şi sunt utilizate doar pentru scopuri statistice.
„Sunt date statistice, nu sunt date utilizate în alte scopuri. Se păstrează în mod declarativ şi prevăzut prin lege confidenţialitatea datelor individuale care sunt transmise de intervievaţi. Dorim pe cât mai multe canale să explicăm fiecărei persoane că nu au nicio repercusiune datele sau informaţiile care sunt transmise. Utilizarea datelor se face într-un regim special de confidenţialitate garantat. Datele nu au scop, precum judiciar, fiscal sau de altă natură”, a explicat Voineagu.
El a declarat că nu se pot promova politici sociale adecvate dacă nu se cunoaşte starea socială a populaţiei, numărul, structura, condiţiile de locuit.
De asemenea, el a precizat că, după recensământ, se va cunoaşte mai bine situaţia emigranţilor din România.
„Considerăm că, în urma recensământului din octombrie, estimarea numărului de emigranţi români va fi mult îmbunătăţită, întrucât vom culege date despre emigranţi de la rude, iar dacă acestea nu sunt, de la autorităţile locale. Vom corobora datele culese cu cele furnizate de la alte instituţii din România, iar pe urmă, în oglindă cu alte ţări, putem stabili numărul de emigranţi români”, a mai spus Voineagu.
Recensământul populaţiei şi al locuinţelor va avea loc în perioada 20-31 octombrie 2011, a anunţat luni preşedintele Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit acestuia, instrumentarul de recensământ a fost definitivat şi se află sub tipar, iar acum este în desfăşurare o plină campanie de sectorizare. Totodată, preşedintele Statisticii a declarat că o mare problemă o constituie explicarea într-o mai mare măsură a necesităţii recensământului pentru întreaga populaţie, indiferent de etnie.
Vergil Voineagu a precizat că este important ca populaţia de etnie romă să participe la recensământ şi să-şi asume apartenenţa, pentru că de estimarea cât mai corectă depinde direct cuantumul fondurilor europene ce ar putea fi alocate pentru integrarea sa socială.
Organizatorii recensământului populaţiei şi locuinţelor României sunt Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi INS. Acest recensământ va costa 182 milioane lei (din care 53 milioane lei vor fi suportate de INS, iar restul de MAI), bugetul fiind deja aprobat în şedinţa de Guvern din 8 decembrie.
INS urmează să angajeze 130.000 de oameni pentru realizarea acestui recensământ
Sursa: NewsIn