Șefii finanțelor marilor puteri vor avea convorbiri de urgență pentru a calma bursele


Miniștrii de Finanțe ai marilor puteri vor avea convorbiri telefonice de urgență pentru a stabili modalitățile prin care pot calma bursele înainte de redeschiderea de luni, iar Banca Centrală Europeană va lua în discuție demararea achizițiilor de titluri de stat italiene, relatează BBC News.

Îngrijorările crescânde asupra datoriilor din zona euro, precum și din Statele Unite au provocat, săptămâna trecută, căderi drastice ale burselor din întreaga lume.

Miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale din G7 vor avea convorbiri telefonice de urgență înainte de deschiderea burselor din Asia, pentru a oferi un răspuns global la criza datoriilor din zona euro și pentru a risipi temerile privind coborârea ratingului SUA, de la AAA la AA+, de către Standard & Poor’s.

Agenția de evaluare financiară nu s-a lăsat impresionată de acordul de ultim moment din Congresul SUA, de a ridica limita de îndatorare de la 14.300 miliarde dolari la 16.700 miliarde dolari. Retrogradarea ratingului este percepută ca o problemă majoră pentru Administrația Obama, putând cauza creșterea costurilor pentru împrumuturile guvernului american.

Pe de altă parte, Italia este cea mai mare economie care va fi lovită de criza datoriilor din zona euro, mai scrie BBC News. Preţul pe care Italia îl plăteşte pentru obligaţiunile guvernului său a urcat pe fondul îndoielii că nivelul datoriei se poate menţine atât de ridicat, în timp ce creşterea economică este atât de lentă.

De asemenea, Spania este și ea afectată de criză, din cauza ratei ridicate a șomajului, a nivelului datoriilor guvernamentale și a creșterii economice anemice.

Nivelul înalt al datoriilor combinat cu încetinirea creșterii economice și cu un răspuns nesigur al liderilor zonei euro în privința acestei situații au provocat temeri că atât Spania, cât și Italia ar putea parcurge traseul Greciei, Irlandei și Portugaliei, care sunt deja subiectul unui program de ajutor financiar.

Sursa: NewsIn