Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

11 Octombrie 2015 Ziua Eliberării Clujului

A- A A+

 

11 Octombrie 2015 Ziua Eliberării Clujului

1 octombrie veterani

Liga Culturală pentru Unitatea  Românilor   de Pretutindeni –Filiala Cluj          2006-2015

 

Aniversarea a 71- a de la Eliberarea Clujului,  la 11 Octombrie  1944,  de Ziua Sfântului Filip

Duminică, 11 octombrie 2015, ora 12.30, va avea loc a 71-a Aniversare a Eliberării Clujului, la 11 Octombrie 1944, de Ziua Sfântului Filip, la Cimitirul Eroilor, Calea Turzii – Cluj – Napoca.

Reînnoim propunerea ca Sfântul Filip să fie desemnat drept Patron al Municipiului Cluj-Napoca.

Asociaţiile noastre, înscrise în antet, vor organiza o masă rotundă, la sediul din Bd. 21 Decembrie 1989, nr.108, cam 13-14, la 11.10.2015, orele 10.30- 11.30.

Omagiem  pe eroi, pe veteran- eroi în viaţă, pe vârstnicii de azi, care şi-au adus contribuţia la această Victorie, la Victoria finală, din 25 Octombrie 1944, la realizările existente azi, pentru care merită recunoştinţa Autorităţilor, a românilor de pretutindeni

Aniversarea este un nou moment de unire în idei, în simţăminte şi în fapte bune, azi, a românilor, pentru înfăptuirea Planurilor de Acţiune ale Autorităţilor, cu obiectivele şi măsurile pentru integrarea în UE, pentru reformarea Statului, în binele românilor şi României, începând cu dezvoltarea subsistemelor societăţii româneşti, cu punerea în operă a Proiectului “RESPECT  TOTAL  ÎN ŞCOLI, ÎN ÎNTREAGA COMUNITATE ŞI SOCIETATE”.

Propunem ca anul 2016 să fie proclamat ANUL MONDIAL AL PĂCII !

SCURT ISTORIC: În Bătălia de Eliberare a Clujului, Armata a 4 – a Română, comandată de generalul de Corp de Armată Gheorghe Avramescu, a elaborat Ordinul de Operaţii nr. 10, la 8 octombrie 1944, ora 6.00.

Operaţia a cuprins trei etape: Prima etapă, de la 22 septembrie la 5 octombrie, a doua, de la 5 octombrie, la 9 octombrie şi a treia etapă, de la 9 octombrie, la 11 octombrie 1944. Luptele au durat trei zile.  Au început la 9 octombrie, ora 9.10, şi au durat  până în după amiaza zilei de 11 octombrie, orele 12.00 – 13.00. În interiorul oraşului nu s-au dat lupte deosebite.

Clujul a fost eliberat printr-o manevră dublă învăluitoare a trupelor române cu Diviziile 18; 9 şi 21 Infanterie, pe dreapta, iar Diviziile 2 Munte şi 1 Cavalerie , pe stânga. Au participat şi  Diviziile 4 şi 93 Infanterie din Corpul 104 sovietic. Comandantul Corpului 6 Armată Român, care a eliberat Clujul, era generalul Filip Agricola. Să spunem că această Victorie a fost  un omagiu pe care l-au adus subordonaţii, Comandantului lor, de ziua lui, Sfântul Filip!

Armata a 4 – a  participat  cu un efectiv de 12.861 militari, pierzând în lupte, circa 3.500 de oameni. Greul luptelor l-au dus ostaşii români, înregistrând pierderi triple, faţă de cei sovietici.

La 11 Octombrie 1944, Clujul a fost eliberat pentru a doua oară, de Armata Română: Prima dată a fost eliberat la 11/24 Decembrie 1918, de către Divizia 7 Infanterie, comandată de generalul Constantin Neculcea,  din care făceau parte maiorii Gheorghe Avramescu şi Nicolae Dăscălescu,  viitori comandanţi ai Armatei a 4-a Române.

În semn de înaltă cinstire, la 9 Mai 1996, Autorităţile Locale, împreună cu Comandamentul Armatei a 4 – a “TRANSILVANIA”, au înălţat şi au dezvelit, în Piata “Avram Iancu”,din Cluj-Napoca , Monumentul “GLORIE OSTAŞULUI ROMÂN”.

Felicităm pe toţi Veteranii de Război – Eroi în viaţă şi vârstnicii pentru faptele lor măreţe în binele neamului românesc!

 

 

Col.(rtr.) ing.,ec. Nicolae C. Grosu –

preşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni –Filiala Cluj, al  Asociaţiei  şi al Fundaţiei, din antet, posesor al  EMBLEMEI  DE MERIT “ REZERVA OŞTIRII ROMÂNE” ,clasa a II-a cu ATESTAT CONFERITĂ DE CĂTRE MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE, Membru de Onoare al Asociaţiei Naţionale CULTUL EROILOR“REGINA MARIA”,şi al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, cu Diplome de Onoare, conferite de către A.N.C.M.R.R.”Al.I.Cuza”, de către Instituţia Prefectului, Judeţul Cluj, Diplomă de Aleasă Cinstire conferită de către Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania, CRUCEA TRANSILVANĂ conferită de către Mitropolitul Clujului… CRUCEA  ARHIEPISCOPALĂ conferită de către Arhiepiscopul Alba Iuliei, Diploma “Aportul Civic”, conferită de către Consiliul Civic Local Cluj-Napoca, membru al A.G.I.R. şi al A.G.E.R.

Sursa:

Liga Culturală pentru Unitatea  Românilor   de Pretutindeni –Filiala Cluj          2006-2015

Related Posts with Thumbnails