Absorbţia fondurilor europene, subiect al unei reuniuni, joi, la Guvern


Primul-ministru Emil Boc a anunţat că, joi, la Palatul Victoria, va avea loc o reuniune la nivel guvernamental referitoare la modul în care decurge procesul de absorbţie a fondurilor europene

„Absorbţia fondurilor europene este un obiectiv pe care Guvernul îl are în permanenţă sub observaţie. Chiar mâine vom avea o şedinţă pe absorbţia fondurilor europene la ora 15.00, astfel încât, pe perioada verii, nimeni să nu ia piciorul de pe pedala acceleraţiei absorbţiei fondurilor europene”, a declarat Emil Boc, după şedinţa de miercuri a Guvernului.

Întrebat dacă a fost finalizată evaluarea miniştrilor din perspectiva gradului de absorbţie a banilor europeni, Boc a răspuns: „Aceste evaluări se fac în permanenţă, iar deciziile se comunică atunci când sunt luate.”

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că, la nivelul coaliţiei de guvernare, se discută despre eventualitatea înfiinţării unui minister care să se ocupe de gestionarea banilor europeni, precizând însă că nu s-a luat o decizie în acest sens.

Borbely a precizat, într-o intervenţie la Realitatea TV, că, la nivelul coaliţiei, există discuţii „despre posibilitatea unui minister” care să se ocupe de fondurile europene, dând ca exemplu state precum Ungaria, Polonia, unde există un astfel de minister la nivelul căruia „sunt organizate deciziile”. Liderul UDMR a mai afirmat că, dacă în coaliţie se va ajunge la concluzia că este nevoie de un astfel de minister, atunci el va fi înfiinţat „cu toate formalităţile de rigoare”, adică inclusiv cu votarea noii structuri a Executivului în Parlament.

Totuşi, Borbely a subliniat că subiectul reprezintă o temă de discuţie în coaliţie, problema nefiind tranşată deocamdată.

Borbely a argumentat că UE „doreşte să aibă o interfaţă puternică cu care să discute toate programele care sunt în derulare”, susţinând însă că aceasta nu ar însemna că în prezent există o lipsă de comunicare. În plus, a mai spus ministrul, discuţia pe acest subiect a avut loc de mai multe ori în Guvern, iar primul pas a fost făcut la Ministerul de Finanţe, unde s-a trecut în subordinea ministrului tot ce ţinea de această componentă a fondurilor UE.

„Pasul doi ar fi eventual înfiinţarea unui minister”, a explicat liderul UDMR.

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, consideră că un minister pentru fondurile europene nu este soluția magică, însă este nevoie de o persoană cu greutate în Guvern care să propună și să ia măsurile de deblocare a unor situații.

„Nu ştiu dacă un minister ar fi soluția magică, pentru că unul în plus sau în minus nu rezolvă problemele, ci ține mai mult de abordarea la nivel guvernamental și administrativ. (…)  Ideea de a face un minister unic nu este de dragul de a crea o birocrație în plus, dar se observă, la nivelul Comisiei Europene, că există această lipsă de coordonare între ministere. Este nevoie de o persoană cu greutate politică în Guvern care să poată să propună și să ia măsurile necesare la nivel orizontal pentru a simplifica sau debloca anumite situații pe diferite programe operaționale”, a  explicat Cioloș.

Comisarul european a mai spus că în acest caz nu va scădea implicarea miniștrilor, care vor rămâne responsabili de utilizarea strategică a fondurilor și de urmărirea execuției proiectelor.

„De multe ori aceeași problemă apare pe diferite proiecte și domenii, aceeași problemă care ar putea fi mai ușor rezolvată de către guvern dacă ar exista o abordare, o viziune de ansamblu. Anumite probleme comune pe unele programe sectoriale ar fi mai ușor rezolvate dacă ar exista o coordonare centrală cu greutate în Guvern”, a conchis comisarul.

Sursa: NewsIn