Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat marţi gajarea unor active ale societăţii


Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat marţi gajarea unor active ale societăţii pentru prelungirea unui împrumut de la acţionarul majoritar, The Rompetrol Group N.V., precum şi conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate până la data scadenţei.

Astfel, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) Rompetrol Rafinare de marţi a fost aprobată gajarea, de către societate, ca parte a pachetului de garanţii pentru prelungirea unui împrumut de la The Rompetrol Group N.V., a tuturor acţiunilor şi părţilor sociale deţinute la Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Logisrics.

Totodată, acţionarii au aprobat de principiu majorarea capitalului social al companiei, prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la data scadenţei. Aprobarea majorării de caputal efective urmează să fie aprobată de o adunare generală extraordinară a acţionarilor separată, convocată pentru data de 30 septembrie.

Grupul Rompetral a anunţat, duminică, printr-un comunicat, că ANAF a pus sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare (RRC), precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, susţinând însă că această măsură este „nejustificată şi abuzivă”.

Comunicatul a fost transmis în urma deciziei ANAF din 10 septembrie prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri ale Rompetrol Rafinare.

Sechestrul este o interdicţie de a înstrăina activele vizate. „Rompetrol nu intenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste 1 miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1,8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunayGas”, se arată în comunicatul companiei.

Reprezentanţii Rompetrol susţin că această decizie ignoră prevederi legale şi contractuale ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publice având ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat luni că a instituit măsurile asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale Rompetrol Rafinare pentru protejarea interesului statului şi realizarea veniturilor bugetare.

ANAF a precizat că decizia de instituire a sechestrului a fost luată în urma anunţului companiei de a supune la vot în AGEA Rompetrol Rafinare aprobarea gajării şi ipotecării bunurilor mobile şi imobile.

„Astfel, având în vedere, pe de-o parte, faptul că, la data de 30 septembrie 2010, creanţa bugetară a statului român devine exigibilă, iar pe de altă parte, intenţia societăţii, manifestată prin Decizia nr.1 a Consiliului de Administraţie din 12 august 2010, prin care s-a stabilit convocarea A.G.E.A., în scopul aprobării gajării şi ipotecării bunurilor mobile şi imobile, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin organele sale competente, a emis la data de 10 septembrie 2010 decizia de instituire a măsurilor asigurătorii, în condiţiile art. 129 din Codul de procedură fiscală. În baza acestei decizii de măsuri asigurătorii, organele fiscale competente au procedat la instituirea de sechestre asigurătorii, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie. „, au spus reprezentanţii ANAF.

Tot luni, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, pentru NewsIn, că, în perioada următoare, măsurile asiguratorii luate în cazul Rompetrol Rafinare vor rămâne instituite, urmând ca la 30 septembrie, în condiţiile în care statul nu-şi recuperează suma datorată, să se treacă la executarea silită.

Acesta a explicat că aceste măsuri nu împiedică cu nimic activitatea societăţii comerciale.

„Societatea îşi poate continua nemijlocit activitatea de producţie şi de comercializare. Este doar o indisponibilizare temporară a unor titluri de participaţie pe care le deţine societatea la nişte societăţi din cadrul grupului, unele active neimplicate direct în activitatea de producţie şi activitatea comercială. Este o măsură provizorie”, a mai spus preşedintele ANAF.

Rompetrol trebuia să plătească statului român datoria de 570 milioane euro în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă în 2010. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 118 din 2003, creanţele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat în obligaţiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata în bani sau în acţiuni. 250 milioane dolari este dobânda aferentă obligaţiunilor plătită până la scadenţă.

Sursa: NewsIn

Foto: http://e-cernavoda.blogspot.com