Acţionarii SIF Transilvania au aprobat bugetul pentru acest an şi distribuirea de dividende


Acţionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat, joi, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, care prevede un profit net de 55 milioane lei, de peste două ori mai redus comparativ cu câştigul de anul trecut, şi acordarea unui dividend brut de 0,03 lei/titlu, similar cu cel din 2008.

„Toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate, cu peste 90% din voturile celor prezenţi”, a declarat pentru MEDIAFAX vice-preşedintele SIF Transilvania, Floriean Firu.

SIF Transilvania a fost singura societate de investiţii financiare care a întrunit cvorumul necesar la prima convocare pentru derularea AGA. La şedinţa de la SIF Transilvania au fost prezenţi acţionari care deţin 31,5% din drepturile de vot, în condiţiile în care prezenţa minimă este de 25%.

Societatea este singura dintre SIF-uri care a eliminat, cu mai mult timp în urmă, din actul constitutiv obligativitatea prezenţei de 50% plus 1 din drepturile de vot. AGA de la celalalte SIF-uri a fost reprogramată pentru vineri.

SIF Transilvania a înregistrat anul trecut un profit net de 116,6 milioane lei, cu 23,2% peste cel raportat pentru 2008. Valoarea dividendelor pe care societatea le va acorda acţionarilor din profitul de anul trecut este de 32,7 milioane lei şi reprezintă 28,8% din câştigul net.

Cea mai mare parte din profitul de anul trecut, respectiv 83,9 milioane lei, va fi repartizată pentru surse proprii de finanţare a societăţii. Pentru acest an, conducerea SIF Transilvania a programat investiţii de 60,1 milioane lei, susţinute în totalitate din fondurile proprii.

Societatea a încheiat primul trimestru cu pierderi de 3,6 milioane lei, conform bugetului, şi estimează că va reveni pe profit din trimestrul al doilea, când este estimat şi cel mai mare câştig din cele patru trimestre, respectiv de 26,1 milioane lei.

Veniturile totale din acest an sunt estimate să cumuleze 115,8 milioane lei, valoare cu 32% mai redusă comparativ cu suma din 2009, de 170,3 milioane lei. Pe de altă parte, cheltuielile ar urma să avanseze cu 9%, de la 48,6 milioane lei, la 52,8 milioane lei.

Consiliul de Administraţie al SIF consideră că activul net al societăţii va creştere cu „cel puţin” 34%, la 2,184 miliarde lei, comparativ cu valoarea de la finele anului trecut, de 1,627 miliarde lei. La sfârşitul primului trimestru societatea avea un activ net de 1,734 miliarde lei, cu peste 2% mai mare decât cel din exerciţiul financiar anterior.

SIF ar urma să vândă în acest an titluri din portofoliu în valoare de 87,5 milioane lei, iar alţi 4,5 milioane lei sunt estimaţi să reprezinte dobânzile primite pentru obligaţiunile deţinute şi din plasamentele în alte instrumente de pe piaţa monetară.

Conducerea SIF Transilvania a bugetat o sumă de 20 milioane lei pentru cheltuielile cu personalul, în creştere cu 64% faţă de valoarea de anul trecut, când costurile au fost de 12,1 milioane lei.

Pentru AGA, Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania a limitat la 1% drepturile de vot pentru mai mulţi acţionari, care deţin cumulat 3,55% din titluri, motivând că aceştia acţionează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu.

SIF Transilvania are un capital social de 109,2 milioane lei, divizat în 1,092 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Titlurile SIF Transilvania au încheiat şedinţa de miercuri în scădere cu 3,23%, ajungând la preţul de 0,75 lei. La această cotaţie societatea are o capitalizare de 819,1 milioane lei.

Sursa: MEDIAFAX