Activele Băncii Comerciale Române au scăzut cu 2% în primul trimestru, la 68,54 miliarde lei


Activele totale ale Băncii Comerciale Române (BCR) au scăzut cu 2%, la 68,54 miliarde lei (16,63 miliarde euro) la finalul lui martie 2011, de la 69,95 miliarde lei (16,41 miliarde euro) la finalul lunii martie a anului trecut, a anunţat joi de banca.

„Creditarea a avut o evoluţie bună în condiţiile unei cereri eligibile reduse, BCR activând ca principalul susţinător al economiei româneşti. BCR şi-a majorat cota de piaţă pe creditare generală la circa 22,2% în primul trimestru din 2011, datorită performanţei bune pe segmentul creditării corporate, concretizată în îmbunătăţirea poziţiei pe acest segment (creştere cu 0,3 puncte procentuale a cotei de piaţă faţă de trimestrul al patrulea din 2010), combinată cu o consolidare a creditării imobiliare”, se arată în comunicat.

Totodată, volumul total al portofoliului de credite acordate clienţilor (înainte de provizioane, IFRS) a scăzut cu 1,127 miliarde lei (-2,3%) la valoarea de 47,48 miliarde lei (11,518 miliarde euro) de la 48,6 miliarde lei (11,4 miliarde euro) – un efect sezonier similar evoluţiei din primul trimestru din 2010, în special pe baza scăderii pe segmentul persoane fizice, păstrând în acelaşi timp o structură echilibrată pe segmente de clienţi şi industrii.

În primul trimestru al acestui an, creditarea corporate s-a menţinut stabilă (+ 0,1% de la începutul anului), în principal pe seama furnizării de capital de lucru către companii şi a finanţării întreprinderilor din sectorul public.

Potrivit băncii, portofoliul de credite retail (care include persoanele fizice şi microîntreprinderile) a scăzut cu 5,2% în primul trimestru din 2011, în concordanţă cu scăderea veniturilor populaţiei şi cu tendinţele pieţei. Evoluţia pozitivă a creditării ipotecare, antrenată în principal de programul guvernamental Prima Casă, a fost contracarată de scăderea fluxului de credite noi de consum, garantate şi negarantate.

BCR a acordat credite de 560 milioane euro prin programul Prima Casă

„Impulsul pozitiv al programului Prima Casă a continuat. BCR este lider al programului cu un volum total al creditelor de peste 560 milioane euro, de care beneficiază până acum mai mult de 13.800 de familii, banca ajutându-le astfel să fie proprietarii primei lor locuinţe. BCR este prima bancă care a acceptat condiţiile de participare în cadrul programului Prima Casă 4, aşteptat să fie operaţional în luna mai 2011”, se mai arată în comunicat.

BCR îşi menţine poziţia de lider de piaţă pe creditarea pentru persoane fizice, cu o cotă de piaţă de 23% pe segmentul creditării ipotecare. Portofoliul de credite corporate deţine o cotă de 58,3% în totalul creditelor acordate clienţilor, în timp ce creditele retail (inclusiv afacerile micro) reprezintă 41,7%.

Depozitele de la clienţi au înregistrat o uşoară scădere cu 2,9% faţă de începutul anului până la valoarea de 36,21 miliarde lei (8,78 miliarde euro) de la 37,28 miliarde lei (8,749 miliarde euro) pe fondul tendinţelor sezoniere pe segmentul clienţilor companii (în scădere cu 11,4%) şi în combinaţie cu o creştere a depozitelor retail (+0,2%). „Banca se menţine pe primul loc în piaţa depozitelor primare. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca fiind puternic susţinută şi de banca mamă”, se arată în comunicat.

Banca precizează că ocupă primul loc pe segmentul proiectelor care beneficiază de finanţare europeană, cu o cotă de piaţă de 43% din proiectele aprobate (dintr-un total de 10,8 miliarde euro).

BCR a menţinut reţeaua de 667 unităţi, concentrându-se pe dezvoltarea canalelor alternative de distribuţie în baza strategiei de a-şi încuraja clienţii să utilizeze tranzacţiile fără numerar. Banca a continuat să îmbunătăţească şi să diversifice serviciile financiare de Internet Banking şi  Phone Banking (cunoscute sub denumirea de „BCR 24 Banking”), a continuat dezvoltarea activităţilor cu carduri şi a extins gama de servicii disponibile la ATM.

Numărul tranzacţiilor via „BCR 24 Banking” în primul trimestru aproape s-a dublat faţă de perioada similară a anului trecut (+7% faţă de T4 2010). „Numai în primul tgrimestru din 2011, clienţii BCR au efectuat peste 1,54 milioane de tranzacţii online prin intermediul serviciilor Click & Alo 24 Banking şi aproape jumătate de milion de operaţiuni de schimb valutar prin intermediul automatelor de schimb valutar (ASV)”, potrivit băncii.

BCR şi-a extins în continuare reţeaua de ATM-uri adăugând 51 noi aparate în primul trimestru al acestui an, la 2.317 ATM-uri (4% creştere anuală), precum şi reţeaua de POS-uri până la 18.182 unităţi (3% creştere anuală). BCR administrează un portofoliu de două milioane carduri valide.

Totodată, numărul tranzacţiilor la POS a crescut cu 28% pentru cardurile BCR şi aproape s-au dublat în primul trimestru (+98%) ca număr total (indiferent de emitentul cardului), faţă de acelaşi interval din 2010. Valoarea cheltuielilor achitate cu cardul la POS a crescut cu 26% anual pentru cardurile emise de BCR şi cu 94% per total carduri (indiferent de emitent) la POS-urile BCR.

Schimbarea preferinţelor clienţilor pentru tranzacţiile non-cash este vizibilă şi în numărul tranzacţiilor cu carduri la ATM-uri: în scădere cu 7% pentru cardurile BCR şi cu 8,5% ca număr total de tranzacţii la ATM-urile BCR (indiferent de emitentul cardului) – (după valoare, tranzacţiile au scăzut cu 3% anual pentru cardurile emise de BCR şi respectiv cu 1% per total tranzacţii la ATM-urile BCR).

Datele prezentate de BCR sunt rezultate financiare neconsolidate, în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Sursa: NewsIn