Activitatea industrială ar putea stagna, diponibilizările continuă – sondaj BNR


Volumul producţiei industriale îşi va atenua panta ascendentă, nivelul relativ modest al soldului conjunctural sugerând chiar posibilitatea unei stagnări a activităţii, iar disponibilizările de personal în industrie vor continua şi luna acesata, se arată în buletinul de conjunctură din mai al BNR.

„Estimările formulate de participanţii la sondajul de conjunctură realizat de BNR indică faptul că şi în luna mai este puţin probabilă revigorarea activităţii industriale. Pe un orizont mai îndelungat, se întrevede însă posibilitatea unei ameliorări de intensitate moderată. Lucrările de construcţii îşi păstrează evoluţia sezonieră favorabilă atât în luna curentă, cât şi în perspectivă”, se arată în studiul Băncii Naţionale a României (BNR).

Astfel, volumul producţiei industriale îşi va atenua panta ascendentă, nivelul relativ modest al soldului conjunctural (+3 la sută, de circa 5 ori mai scăzut decât cel din aprilie) sugerând chiar posibilitatea unei stagnări a activităţii. Portofoliul total al comenzilor în industrie îşi va accelera însă rata de creştere, soldul pozitiv al opiniilor majorându-se de aproape 4 ori faţă de luna anterioară, până la +17 la sută. Trebuie totuşi menţionat faptul că intensitatea acestui proces nu va fi pronunţată, având în vedere ponderea înaltă a expectaţiilor în sensul stabilităţii indicatorului (59 la sută), releva sonajul.

„Disponibilizările de personal în industrie vor continua şi în luna mai – sold conjunctural: -22 la sută. Condiţiile climatice favorabile vor conduce la efectuarea de noi angajări de personal în construcţii (sold conjunctural: +56 la sută)”, se mai spune în raportul BNR.

Soldul conjunctural reprezintă diferenţa între ponderea opiniilor favorabile şi cea a opiniilor nefavorabile.

Sursa: NewsIn