Afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut în aprilie cu 5,2% faţă de aceeaşi lună din 2009


Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut în aprilie cu 5,2% faţă aceeaşi lună din 2009, mai ales ca urmare a scăderii vânzărilor de produse alimentare, dar şi de mărfuri nealimentare, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele exclud vânzările de autovehicule şi motociclete şi sunt ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. În serie brută, declinul a fost de 5,7%, faţă de aprilie 2009.

În martie, declinul – în termeni anuali – era de 4,8%, în date ajustate sezonier.

În a patra lună a acestui an, comparativ cu aceeşi lună a anului trecut, vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun a scăzut cu 7,3%, vânzarea de produse nealimentare cu 6,6%, respectiv, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 1,7%

În aprilie 2010, comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a scăzut pe ansamblu cu 1,7%, datorită scăderilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare, de 4,4% şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi  tutun, de 2,9%.  Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,2%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2010, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 0,9%.

În primele patru luni din 2010 comparativ cu perioada aceeaşi perioadă din 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 7,5%, scădere datorată reducerii vânzărilor de produse nealimentare cu 8,9%, a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 8,0% şi a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 4,6%.

În serie brută, scăderea a fost de 7%.

Sursa: NewsIn