Afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut în mai cu 3,4% faţă de aceeaşi lună din 2009


Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul s-a micşorat în mai cu 3,4% faţă aceeaşi lună a anului trecut, mai ales ca urmare a scăderii vânzărilor de produse alimentare şi mărfuri nealimentare, a anunţat, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele exclud vânzările de autovehicule şi motociclete şi sunt ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. În serie brută, declinul a fost de 1,9%, faţă de mai 2009.

În aprilie, declinul – în termeni anuali – era de 5,2%, în date ajustate sezonier.

În a cincea lună a acestui an, comparativ cu aceeşi lună a anului trecut, vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun a scăzut cu 8,9%, iar vânzarea de produse nealimentare cu 3,1%, în vreme ce comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a sporit cu 4,3%.

În mai 2010, comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut pe ansamblu cu 1%, datorită avansului înregistrat de toate categoriile. Astfel, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 3,6%, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a sporit cu 1,8%, iar vânzările de produse alimentare, băuturi şi  tutun, cu 0,3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2010, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 3,4%.

În primele cinci luni din 2010 comparativ cu perioada aceeaşi perioadă din 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a redus cu 6,7%, scădere generată de reducerea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 8,3% şi a vânzărilor de produse nealimentare cu 7,7%, care nu au reuşit să fie compensate de creşterea cu 2,8% a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate.

În serie brută, scăderea din primele cinci luni a fost de 5,9%.

Sursa: NewsIn