Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a trecut în subordinea MDRT


Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care Agenția Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) trece din subordinea Ministerului de Interne în cea a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

„Prin preluarea ANCPI în subordinea MDRT se va realiza unificarea practicilor, interoperabilitatea datelor, partajarea şi standardizarea lor, astfel încât să poată fi îndeplinite atât atribuţiile şi responsabilităţile MDRT în domeniul dezvoltării regionale, cât şi cele ale autorităţilor locale legate de buna administrare a terenurilor. Activităţile MDRT şi ANCPI sunt interdependente în ceea ce priveşte rezolvarea aspectelor legate de dezvoltarea teritorială”, spun reprezentanţii MDRT.

Decizia a necesitat un aviz prealabil din partea CSAT, deoarece orice hotărâre legată de instituțiile din sistemul de apărare și ordine publică necesită acordul Consiliului.

”Activitatea agenţiei interferează cu activităţile desfăşurate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ce are în coordonare programe de realizare a planurilor de urbanism, de ridicare de date topocadastrale, de realizarea băncilor de date urbane”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Prin această modificare, Udrea îşi propune să rezolve problemele legate intabularea terenurilor agricole sau forestiere, de buna administrare a terenurilor, de proprietatea asupra terenurilor, privată sau publică.

”Este un exemplu reprezentativ pentru nevoia soluţionării problemei cadastrului în România faptul că suma proprietăţilor din titlurile de proprietate, aşa cum au fost ele emise, este cu 40% mai mult decât suprafaţa ţării”, a spus ministrul.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului intenţionează realizarea unui cadastru general, pentru care se caută în prezent surse de finanţare, care să susţină politici integrate în domeniul administrării terenului. Prin această măsură, PUZ-urile şi PUG-urile se vor realiza pe harta cadastrală a ANCPI, iar toate informaţiile legate de aceste planuri vor fi integrate la nivel naţional, într-o bază de date.

În prezent, lipsa cadastrului general împiedică buna administare a terenurilor, având implicaţii în creşterea economică, protejarea mediului şi realizarea programelor de dezvoltare pe termen mediu şi lung.

Conform estimărilor Elenei Udrea, realizarea cadastrului general ar necesita suma de 500 milioane euro, fiind în calcul mai multe variante de obţinere a acesteia. Deși a primit acordul experților Comisiei Europene, utilizarea fondurilor de coeziune pentru acest proiect nu va putea fi făcută decât din anul 2014. O a doua posibilitate este folosirea unor fonduri private, într-un sistem de parteneriat public-privat.

Sursa: NewsIn