Agenţia Fitch a crescut ratingul României la „investment grade”, perspectiva este stabilă


Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a crescut luni ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la „BB+” la „BBB-„, respectiv de la „BBB-” la „BBB”, cu perspectivă stabilă, potrivit datelor publicate pe site-ul agenţiei.

Plafonul de ţară şi ratingul datoriei pe termen scurt în valută au fost, de asemenea, ridicate de la „BBB” la „BBB+” , respectiv de la „B” la „F3”.

„Creşterea reflectă progresul în revenirea României după efectele crizei financiare, evidentă prin revenirea la creştere a PIB-ului, o performanţă puternică a exportului, reducerea deficitului de cont curent şi a deficitului bugetar. Per total, a existat o relaxare a efectelor riscurilor, proporţional cu revenirea la un rating ‘investment grade’ , a declarat şeful EMEA Sovereigns Fitch, Ed Parker.

Deficitul bugetar este acum pe o traiectorie descendentă după dureroase măsuri fiscale echivalente cu circa cinci puncte procentuale din PIB-ul din 2008, potrivit rapotului agenţiei de rating.

Fitch consideră că Executivul este pe cale să îşi atingă în 2011 ţinta de deficit al bugetului general consolidat, respectiv 4,9%, în scădere de la 6,4% în 2010 şi 8,5% în 2009. Datoria publică a fost la sfârşitul anului 2010 de 30,8% din PIB, rămânând sub ratingul de BBB.

În plus, guvernul a accesat cu succes pieţele internaţionale de capital şi a început să prelungească scadenţa a datoriei sale interne.

Continuarea acordului preventiv cu FMI şi UE, agreeat în martie 2011, şi noua lege a responsabilităţii fiscale ar trebui să contribuie la consolidarea disciplinei politice. În urma reformelor majore de anul trecut din sistemul de pensii şi în politica forţei de muncă din sectorul public, Guvernul a început un program de privatizare şi de restructurare a întreprinderilor de stat ineficiente.

Fitch consideră că unele măsuri suplimentare sunt obligatorii pentru reducerea deficitului bugetar şi îndeplinirea obiectivului de 3% deficit în 2012 şi vede un risc de derapaj fiscal moderat, cauzat nu doar de alegerile programate pentru noiembrie 2012.

Cu toate că opoziţia s-a angajat să respecte obiectivele fixate de FMI şi UE, partidele au făcut unele promisiuni costisitoare pe partea de taxe şi cheltuieli, menţionează agenţia de rating.

Standard & Poor’s a anunţat la începutul lunii iunie că nu modifică ratingurile acordate României, respectiv BB+/B pentru împrumuturile în valută şi BBB-/A-3 pentru împrumuturile în lei, perspectivele de rating rămânând stabile. Calificativul pentru transfer şi convertibilitate acordat de Standard & Poor’s (S&P) este BBB+.

Ratingurile României ţin cont de potenţialul de creştere economică al ţării şi de nivelul datoriilor guvernamentale, de prosperitatea relativ scăzută, precum şi de nivelul datoriei externe, potrivit S&P.

„Ne aşteptăm ca economia românească să înregistreze o redresare modestă în 2011, urmată de o consolidare constantă”, se arată în comunicatul S&P.

Agenţia de rating precizează că, dacă Guvernul va menţine ritmul reformelor structurale, prudenţa fiscală şi stabilitatea financiară, S&P ar putea creşte ratingul României. De asemenea, în cazul în care, contrar aşteptărilor Standard & Poor’s, Executivul eşuează în aplicarea măsurilor de consolidare fiscală şi a strategiei de reforme, sau dacă deficitul extern se adânceşte semnificativ, în lipsa îmbunătăţirii potenţialului de creştere pe termen lung a economiei, ratingurile acordate de Standard & Poor’s vor fi afectate.

Tot la începutul lunii trecute, Moody’s anunţa că nu intenţionează să schimbe ratingul României în următoarele 12-18 luni, aceasta fiind în prezent o ţară stabilă.

”Pentru România, ratingul este stabil, astfel că în următoarele 12-18 luni nu intenţionăm să schimbăm ratingul. Pentru  moment avem o imagine stabilă pentru România”, a precizat general manager Moody’s Central Europe, Peter Vins.

Reprezentantul  Moody’s a adăugat că şi în ceea ce priveşte partea de îndatorare a României, aceasta se stabilizează.

Vins a mai spus că ţările dim regiunea Europei Centrale şi de Est, inclusiv România, se află într-o poziţie favorabilă pentru a profita de revenirea economică  globală, însă creşterea nu va fi la fel de mare ca în anii anteriori.

Sursa: NewsIn