Alegeri Grecia. Partidul pro austeritate a câştigat scrutinul


Rezultatul alegerilor din Grecia, desfăşurate pe 17 iunie, au fost aşteptate cu sufletul la gură de întreaga Europă, întrucât de acest scrutin depinde menţinerea ţării în UE.

Noua Democraţie, partidul care susţine planul pro asusteritate pentru ca Grecia să nu părăsească zona euro, a ieşit pe primul loc, dar fără majoritate, adunând 29.66% din voturi, ceea ce înseamnă 129 de locuri în parlament. Pe locul doi s-a clasat stânga radicală, Syriza cu 26,89%, adică 71 de locuri în parlament şi Pasok ce a cumulat 12,28%  din voturi.

Învingătorii scrutinului, partidul conservator Noua Democraţie, pledează pentru continuarea programului de finanţare internaţională. De cealaltă parte, Syriza se opune măsurile de austeritate impuse Greciei.

Germania, care avea poziţia cea mai intransigentă, deja a transmis felicitări câştigătorilor alegerilor şi poporului grec şia anunţat că va lua în considerare o nouă renegociere a termenelor programului de reforme ce trebuie îndeplinit de Atena.

De altfel, liderii europeni şi-au manifestat dinainte preferiţa pentru şeful conservatorilor din Noua Democraţie, Antonis Samaras, considerându-l capabil să formeze un guvern de coaliţie cu partidele de orientare pan-europenă.

Rezultatele alegerilor au adus relaxare în dimineaţa zile de luni, 18 iunie, şi pe bursele internaţionale. Investitorii s-au arătat mult mai încrezătători în ameliorarea situaţiei economice din Grecia, astfel încât bursele asiatice au consemnat creşeteri.