Algeria invită companiile româneşti să participe la planul de dezvoltare a ţării


Ministrul algerian de externe, Mourad Medelci, invită companiile românești să participe la planul de dezvoltare al Algeriei, pentru care au fost alocate 280 de miliarde de dolari în perioada 2010-2014.

„Dorim să reluăm, într-un spirit constructiv, relaţiile noastre bilaterale, care să sprijine dezvoltarea şi cooperarea în domeniile comerţ, investiţii, domeniul civil şi militar, cooperarea culturală”, a declarat marți, la București, ministerul algerian de externe, Mourad Medelci.

Oficialul a subliniat că în cadrul programului cincinal (2010-2014), pentru care au fost alocate 280 de miliarde de dolari, „firmele româneşti şi-au dovedit deja competenţa în domenii precum construcţiile, infrastructura hidraulică şi învăţământul. Aşadar,  există un real potenţial de dezvoltare şi cooperare între cele două state”,  a subliniat şeful diplomaţiei algeriene. De altfel, Medelci va participa miercuri la Consiliul oamenilor de afaceri români și algerieni, constituit în 2003, pentru a-i invita personal pe oamenii de afaceri români să participe la programul de dezvoltare al țării sale.

„Am stabilit necesitatea de a alinia cadrul juridic bilateral la acquis-ul comunitar şi totodată de a organiza forumuri economice care să permită întreprinderilor româneşti intrarea mult mai curajoasă pe piaţa algeriană în domeniul construcţiilor civile, înaltei tehnologii, energiei, infrastructurii şi al informaticii”, a declarat, la rândul său, ministrul român de externe, Teodor Baconschi. „Vrem ca lucrările comisiei mixte de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică să fie reluate cât mai curând şi ne dorim ca dezvoltarea cât mai rapidă a Algeriei să se facă şi în baza unei contribuţii româneşti, ca de la ţară prietenă la ţară prietenă”, a mai spus Baconschi.

Întrebat de competiția acerbă pentru piața algeriană, șeful diplomației române s-a arătat optimist. „Putem concura cu deplină seninătate companiile din alte state membre care îşi doresc să intre pe piaţa algeriană. Avem expertiză specifică şi tradiţii de 30-40 de ani de cooperare şi acestea constituie un avantaj comparativ important”, a arătat şeful diplomaţiei române. La rândul său, Mourad Medelci a subliniat că „toţi agenţii economici europeni sunt bineveniţi în Algeria. Începând cu 2009 am pus în practică un sistem care ne permite nu doar să aşteptăm investitorii să vină la noi în ţară, ci să ne ducem noi după ei să-i căutăm, ceea ce facem, inclusiv în România”, a spus oficialul algerian.

Cei doi miniştri au semnat documentul privind amendarea Acordului privind crearea Comisiei mixte româno-algeriene de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică.

Schimburile comerciale dintre România și Algeria au atins un prag-record în 2010, de 283 milioane de dolari. În primele nouă luni ale anului 2011, exporturile către Algeria au ajuns la 173 milioane de dolari, faţă de 178 în perioada similară a anului trecut.

Nu în ultimul rând, Teodor Baconschi a reamintit că „Algeria este un jucător major în materie de securitate energetică a bazinului mediteranean” şi a subliniat necesitatea de „a fructifica împreună acest imens potenţial”.

Sursa: NewsIn