Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Ambasada Kazahstan-Oportunitati-INVESTITII în România

A- A A+

Ambasada Kazahstan-Oportunitati-INVESTITII în România

Ambasada Republicii Kazahstan în România prezintă complimente Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj şi are onoarea să vă transmită materialul „Oportunităţi de investiţii în regiunea Aktobe din Kazahstan”.

Introducere

Regiunea Aktobe este una dintre cele mai importante regiuni din Kazahstan în ceea ce priveşte populaţia şi capacitatea industrial

Stepa nemărginită, munţii, văile fertile, râurile şi zona Mării Aral formează vasta regiune Aktobe care ocupă un teritoriu de peste 300.000 de kmp. Venind în această zonă dinspre nord, din vecinătatea Rusiei, puteţi merge cu maşina mai mult de o zi spre sud şi veţi ajunge în Uzbekistan. În apropiere se află regiunile producătoare de petrol ale ţării, în partea de vest.

Pe aceste meleaguri trăiesc peste 900.000 de oameni. Aproape jumătate dintre ei locuiesc în Aktobe, capitala regiunii.

Locuitorii acestui ţinut muncesc mult. Această valoare unică a omului a evoluat de-a lungul deceniilor. Avem mulţi specialişti cu înaltă calificare şi educaţie în diferite sectoare industriale, agricultură, ştiinţă, cultură, educaţie, sport şi servicii.

 

Avantajele regiunii:

Transporturile

Regiunea Aktobe se află la intersecţia multor drumuri şi destine. Aktobe beneficiază de un trafic intens datorită convergenţei autostrăzilor, căilor ferate şi rutelor aeriene. Tranzitul prin regiunea Aktobe asigură posibilitatea transportului de mărfuri în orice loc din Rusia, Europa, Asia Centrală şi Orientul Apropiat.

Liderii multor ţări discută acum despre proiectul „Noul Drum al Mătăsii”, regiunea Aktobe aflându-se chiar la mijlocul acestui drum. Peste 600 de kilometri de drum între „China de Vest – Europa de Vest” traversează aceste meleaguri. Acest drum a redus livrările de bunuri din China şi alte ţări asiatice către Europa de Vest şi de Est cu 10-15 zile. Sunt şi alte drumuri internaţionale de importanţă majoră în regiune.

 

Piaţa

Nu există altă regiune în Kazahstan, cu o logistică atât de convenabilă. Regiunea este situată în apropierea altor state membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU), cu o populaţie globală de peste 180 de milioane de locuitori. În ţările EAEU se aplică libera circulaţie a mărfurilor, a serviciilor, capitalului şi forţei de muncă. Oraşele din regiunile Volga şi Ural se află la doar 1000 de kilometri de Aktobe, la 8-10 ore de condus; aici trăiesc aproximativ 30 de milioane de oameni. Oraşele mari din Rusia Centrală şi Belarus se află la o distanţă de 1,000 km.

Resursele minerale

Regiunea Aktobe este renumită nu numai pentru poziţia sa geografică avantajoasă. Natura şi soarta au fost evident favorabile acestui ţinut. Regiunea este bogată în resurse minerale şi materii prime găzduind 340 de depozite de minerale. Regiunea Aktobe ocupă locul doi în lume în privinţa rezervelor de minereuri de cromit – peste 400 de milioane de tone, şi locul al treilea în Kazahstan pentru rezervele de minereuri de cupru – 100 de milioane de tone, iar cele de petrol – 900 de milioane de tone.

 Resurse privind costurile

Există multe alte bogăţii în regiune. Zona este în totalitate independentă în ceea ce priveşte gazele naturale. Resursele de apă disponibile asigură alimentarea municipiilor şi oraşelor, precum şi a întreprinderilor industriale. Regiunea împarte reţeaua principală de electricitate cu vecinii săi.

 

Agricultura

Agricultura se dezvoltă dinamic favorizând creşterea animalelor de carne şi produse lactate, cultivarea legumelor, dezvoltarea serelor şi a agriculturii irigate. Terenul este bogat şi în zone de păşunat. Carnea locală este renumită peste graniţele regiunii.

Întreprinderi mici şi mijlocii

Dezvoltarea industriei miniere, progresul constant al giganţilor din industrie şi rezervele mari de minereuri nu sunt singurii factori care sporesc încrederea în viitor. Întreprinderile mici şi mijlocii se dezvoltă în jurul unor fabrici, întreprinderi şi companii importante. Există peste 50.000 de întreprinderi care activează cu succes în regiune în acest sector al economiei.

Oraşul Aktobe

Pulsul energic al regiunii se simte cel mai bine în capitala regională – în oraşul Aktobe. Nu este doar un oraş, ci o aglomeraţie urbană cu 70 de zone populate. Planul de dezvoltare a oraşului Aktobe a fost aprobat la nivel guvernamental. Este preconizat ca până în anul 2030 populaţia din Aktobe să ajungă la un milion. Capitala regională demonstrează cea mai mare creştere a populaţiei, alături de capitala Kazahstanului, Astana.

Sprijinul guvernamental

Măsuri de sprijin regional

Toate drumurile converg spre Aktobe, oferindu-vă oportunitatea de a vă întinde aripile şi a pune în aplicare cele mai curajoase planuri. Oraşul a creat zona industrială „Aktobe” care atrage antreprenorii prin oportunităţi unice de dezvoltare a afacerilor.

Doar la cinci kilometri de centru se află calea ferată şi drumul pentru ruta „Europa de Vest – China de Vest”. În apropiere se află şi graniţa kazah-rusă. Întreaga infrastructură a fost deja construită pe o suprafaţă de 200 de hectare. Costurile pentru utilităţi sunt cele mai scăzute din Kazahstan.

Loturile de teren sunt oferite gratuit pentru o perioadă lungă de timp şi pot fi cumpărate la preţ redus sau închiriate la o rată cu valoare redusă.

 

Unde altundeva puteţi găsi astfel de condiţii favorabile ?

  • Măsuri de sprijin la nivel national

 

Investitorii străini beneficiază şi de alte măsuri de susţinere, cum ar fi:

 

  • scutirea de taxe vamale;
  • transferul bunurilor mobile şi imobile;
  • scutirea de taxe pentru 8-10 ani;
  • rambursări de la guvern de până la 30% din costurile pentru lucrările de construcţie şi instalare, precum şi pentru echipamente.

 

Centrul de Asistenţă pentru Investitori asigură servicii de asistenţă pentru toate aspectele logistice, inclusiv organizarea de întâlniri de afaceri, elaborarea  documentelor şi semnarea contractelor.

Acest lucru a condus la o creştere a contractelor comerciale semnate şi a investiţiilor majore. Oamenii de afaceri internaţionali activează de mulţi ani în regiunea Aktobe.

Compania Naţională de Petrol din China, care a venit în regiune în urmă cu peste 20 de ani, a încredinţat regiunii investiţiile sale – peste 9 miliarde de dolari. Corporaţia Naţională de Petrol din Coreea a investit peste 300 milioane USD. Compania rusă de cupru produce minereuri de cupru şi de zinc şi a investit peste 660 de milioane de dolari. Compania turcă Yildirim Group, un mare producător de concentrate de crom, a investit peste 250 milioane USD

Sursa:

Ambasada Kazahstan

 

Related Posts with Thumbnails