Ambasada Sloveniei, interesată de mediul de afaceri clujean


Potenţialul de dezvoltare economică a judeţului a atras atenţia Ambasadei Republicii Slovenia la Bucureşti care doreşte să faciliteze accesul firmelor slovene în zonă. În acest sens, ambasadorul Republicii Slovenia la Bucuresti, Jadranka Sturm Kocjan s-a întâlnit cu reprezentanţii conducerii Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj şi a discutat cu aceştia despre oportunităţile de colaborare în domeniul comerţului şi investiţiilor.

Cele mai mari posibilităţi de cooperare economică le oferă sectorul IT, care a înregistrat o creştere exponenţială în ambele ţări, mai ales zona de e-gouvernement, adică crearea de aplicaţii destinate administraţiei publice, consideră ambasadorul Jadranka Sturm Kocjan. De asemenea, energiile regenerabile pot fi un alt domeniu de importanţă antreprenorială pentru ambele părţi, în special pentru elaborarea de proiecte şi construirea de hidrocentrale.

Referitor la turism, ambasadorul Sloveniei crede că infrastructura precară este încă o piedică în calea dezvoltării turismului local.

Din delegaţia slovenă a mai facut parte şi ataşatul pe probleme economice din cadrul Ambasadei Republicii Slovenia la Bucureşti, Branko Grgic.

În cadrul vizitei la CCI Cluj, diplomaţii sloveni au fost informaţi despre situaţia economică actuală a Clujului si directiile de extindere, cu posibilitatea de a antrena viitoare colaborări româno-slovene. Directorul general al CCI Cluj, Elisabeta Dumitrescu, a prezentat rolul şi activitatea Camerei de Comerţ, respectiv importanta pe care o deţine în sistemul cameral din Regiunea de Nord-Vest si din România. La rândul său, Şeful Biroului de Comunicare, Protocol şi Marketing, Horea Cămărăşan s-a referit în special la poziţia strategică favorabilă pe care o are judeţul, ceea ce prezintă un avantaj pentru derularea activitătii antreprenoriale.

În ultimii ani valorea rezultată din schimburile comerciale întreprinse între România şi Slovenia s-a mojorat şi a ajuns la aproape jumătate de milliard de euro.

E.S. Jadranka Sturm Kocjan este primul ambasador al Republicii Slovenia la Bucureşti. Aceasta se află pentru întâia oară la Cluj.