Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

ANAF: 68% dintre declaraţiile unice au fost depuse la ghişeu până în 10 februarie

A- A A+
ANAF: 68% dintre declaraţiile unice au fost depuse la ghişeu până în 10 februarie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat vineri că până în 10 februarie au fost depuse 6.327 de declaraţii pentru contribuţii sociale şi impozit pe venit, dintre care 68% în formă fizică, la ghişeu.

„Sistemul electronic de depunere a declaraţiei unice a fost utilizat pentru 2.037 de formulare D112 în primele patru zile de când acesta a devenit funcţional (7-10 februarie)”, se menţionează în comunicat.

ANAF reaminteşte că începând cu obligaţiile declarative aferente lunii ianuarie 2011, cu termen de depunere 25 februarie, contribuabilii care au calitatea de angajatori sau asimilaţi acestora depun o singură declaraţie, la organul fiscal.

Declaraţia unică cuprinde obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, informaţii care erau furnizate până la implementarea acestui sistem către patru instituţii – ANAF, Casa de Pensii (CNPAS), Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Casa de Sănătate (CNASS).

Având în vedere că depunerea prin internet a declaraţiei unice devine obligatorie, conducerea ANAF a decis stabilirea unei perioade de tranziţie de şase luni în care administraţia fiscală să preia declaraţiile şi în formă fizică.

Astfel, până la 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghişeu, în ultima situaţie prezentând Anexa 1 semnată şi ştampilată, celelalte informaţii urmând să fie livrate pe suport electronic (CD). Totodată, s-a stabilit ca numărul de ghişee să fie suplimentat semnificativ în această perioadă, iar în zilele de 24 şi 25 februarie la toate unităţile ANAF de primire a declaraţiilor se va lucra în două schimburi, în intervalul orar 8.00-20.00.

Depunerea prin internet presupune achiziţionarea unui certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizorii autorizaţi (CertSign, DigiSign sau TransSped) şi înrolarea acestuia la organele fiscale.

După 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie. Până la 1 februarie 2011 au fost înrolate 18.000 de certificate digitale calificate pentru un număr de 73.000 de contribuabili dintr-un total de circa 470.000 de angajatori.

Procedura declaraţiei unice a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011 prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 117/2010 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar – fiscale şi prin Hotărârea Guvernului 1397/2011 privind conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails