Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

ANAF a instituit sechestru asigurator pe terenuri, instalaţii şi participaţii ale Rompetrol Rafinare

A- A A+
ANAF a instituit sechestru asigurator pe terenuri, instalaţii şi participaţii ale Rompetrol Rafinare

Grupul Rompetrol a anunţat, duminică, printr-un comunicat, că ANAF a pus sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare (RRC), precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, susţinând însă că această măsură este „nejustificată şi abuzivă”.

Comunicatul a fost transmis în urma deciziei ANAF din 10 septembrie prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri ale Rompetrol Rafinare.

Sechestrul este o interdicţie de a înstrăina activele vizate. „Rompetrol nu intenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste 1 miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1,8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunayGas”, se arată în comunicatul companiei.

Acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, dar creează un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare şi Grupul Rompetrol, spun reprezentanţii companiei.

Reprezentanţii Rompetrol susţin că această decizie ignoră prevederi legale şi contractuale ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publice având ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare.

„Prin decizie sunt indisponibilizate active, pentru o sumă de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datorează şi nici nu o va datora vreodată bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF (…) În măsura în care Ministerul Finanţelor Publice va da în continuare dovada lipsei oricărui interes real de a ajunge la un acord pe calea dialogului, Grupul Rompetrol se va vedea pus în situaţia de a se adresa forurilor internaţionale pentru acţiunile abuzive care tind spre exproprierea investiţiilor realizate în România, incluzând Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington (“ICSID”)”, se mai arată în comunicat”, se mai arată în comunicat.

Compania menţionează că acţiunea ANAF, exercitată pentru o datorie comercială nescadentă şi pentru stingerea căreia la scadenţă Ministerul Finanţelor va primi în mod cert acţiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de către Parlamentul Romaniei, reprezintă o măsură în afara competenţelor legale conferite ANAF, nejustificată şi abuzivă, contrară atât principiilor de transparenţă şi bună credinţă cât şi obligaţiilor asumate de statul român la nivel internaţional pentru asigurarea unui tratament just şi echitabil investiţiilor străine în România.

Rompetrol Rafinare a emis obligaţiuni care au fost achiziţionate de statul român în contul unor datorii şi dobânzi acumulate de societate în procent semnificativ înainte de privatizare. Potrivit OUG 118/2003 şi Convenţiei de Emisiune, la opţiunea Rompetrol Rafinare, obligaţiunile rămase nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data de 30 septembrie 2010. Această operaţiune a fost aprobată de Parlament prin Legea 89/2005 şi validată de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgată de Preşedintele României, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei precizează că Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin ministrul Sebastian Vlădescu, a recunoscut în 29 iunie 2010 că „Dacă acţionarul majoritar KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea”.

De asemenea, Rompetrol Rafinare susţine că s-a conformat prevederilor actului normativ menţionat şi ale convenţiei de emisiune şi a convocat adunarea generală extraordinară a acţionarilor pentru a aproba conversia în acţiuni a tuturor obligaţiunilor rămase nerăscumpărate. De asemenea, Rompetrol Rafinare menţionează că a transmis din timp MFP toate informaţiile relevante referitoare la conversia în acţiuni a obligaţiunilor.

Plăţile efectuate de Rompetrol Rafinare către MFP în baza Convenţiei de Emisiune vor atinge la 30 septembrie peste 310 milioane dolari.

„Precizăm ca aproape 40% din valoarea totală a obligaţiunilor o reprezintă dobânzi şi penalităţi calculate în 2003, compania plătind astfel pe parcursul celor 7 ani dobândă la dobândă, potrivit companiei.

Rompetrol Rafinare susţine că poartă responsabilităţi sociale pentru peste 4.000 angajaţi, împreună cu filialele sale, şi evaluează şi urmăreşte permanent ca măsurile adoptate să fie temeinic fundamentate atât juridic cât şi comercial şi operaţional, pentru a nu expune societatea la risc în contextul economic actual.

„Grupul Rompetrol nu înţelege şi este îngrijorat de faptul că se confruntă cu excese ale autorităţilor, cu încălcarea cadrului normativ aplicabil în România. Atingând punctul culminant prin decizia de sechestru, acţiunile îndreptate împotriva Rompetrol Rafinare de către unele autorităţi publice apar astăzi ca fiind concertate şi premeditate”, potrivit companiei .

Directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, a declarat, în 25 august, că grupul va lua decizia finală privind plata obligaţiunilor către statul român, în valoare de 570 milioane euro, la sfârşitul lunii septembrie.

Rompetrol trebuia să plătească statului român datoria de 570 milioane euro în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă în 2010. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 118 din 2003, creanţele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat în obligaţiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata în bani sau în acţiuni. 250 milioane dolari este dobânda aferentă obligaţiunilor plătită până la scadenţă.

Altfel, Grupul Rompetrol a plătit, din anul 2000 până în prezent, la bugetul de stat, 8 miliarde dolari, din care 3,5 miliarde dolari au fost achitate din 2007, anul preluării pachetului majoritar de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan, şi până acum, banii constând în taxe, accize, impozite.

The Rompetrol Group (TRG) a făcut parte din Rompetrol Holding, până în august 2007, atunci când Dinu Patriciu a vândut 75% din acţiunile TRG către compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anunţat că a vândut kazahilor restul de 25% din acţiuni. Astfel, Grupul Rompetrol este deţinut 100% de KazMunaiGaz.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails