ANAF cere expertiză FMI pentru încadrarea în deficitul bugetar de 6,8% din PIB


Reprezentanţii ANAF au cerut experţilor FMI să vină cu propuneri pentru creşterea colectării veniturilor, astfel încât România să se poată încadra în ţintele de deficit convenite cu organismele internaţionale, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, şeful fiscului, Sorin Blejnar. „Le-am cerut experţilor FMI să ne ajute cu propuneri, astfel încât să îmbunătăţim colectarea.

Nu ne-am propus o depăşire de 5-10% a planului pe care îl avem cu Ministerul de Finanţe în ce priveşte colectarea veniturilor, ci dorim ca, în urma expertizei FMI, să asigurăm încadrarea în ţintele de deficit bugetare convenite cu Fondul şi cu Uniunea Europeană”, a spus Blejnar. Pe de altă parte, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat că experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) vor evalua în perioada următoare progresele făcute de România în ceea ce priveşte colectarea veniturilor, ca urmare a recomandărilor făcute de misiunea tehnică precedentă.

Blejnar a adăugat că reprezentanţii ANAF au întâlniri zilnice cu cei ai FMI, iar de joi vor începe discuţiile cu specialişti din cadrul departamentului de afaceri fiscale din cadrul FMI pentru analizarea unor noi măsuri de creştere a încasărilor la bugetul de stat. „La cererea ANAF, o misiune de asistenţă tehnică din partea departamentului Fiscal al FMI va vizita Bucureştiul pe perioada 14-28 iulie, pentru a oferi consiliere reprezentanţilor ANAF în legătură cu îmbunătăţirea colectării.

Echipa, condusă de Thomas Martin Story, va revizui statutul recomandărilor făcute de o echipă similară anul trecut şi va consilia ANAF asupra modurilor optime de utilizare a tehnologiei informaţiei”, a declarat anterior Tonny Lybek, reprezentantul regional al FMI în România şi Bulgaria. Veniturile bugetare colectate de ANAF în iunie 2010 au fost de 11,23 miliarde lei, cu 0,50% mai mult decât programul de colectare stabilit de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), de 11,17 miliarde lei, şi cu 11,21% mai mult decât veniturile realizate în aceeaşi lună din 2009.

Sursa: NewsIn