ANAF rambursează în octombrie TVA în valoare de 1,613 miliarde lei


Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat selecţia naţională a deconturilor cu opţiune de rambursare pentru care există decizie aprobată, acestea totalizând la 1 octombrie suma de 1,613 miliarde lei, potrivit unui comunicat transmis luni de instituţie.

“De la preluarea mandatului, am fost preocupat permanent de sprijinirea mediului de afaceri, una dintre cele mai importante măsuri adoptate încă din anul 2009 fiind accelerarea rambursării TVA, măsură care, prin eliminarea criteriilor subiective de selecţie, contribuie în plus la asigurarea unui mediu concurenţial loial. În luna octombrie reuşim, astfel, să decontăm peste 1,6 miliarde lei, cea mai mare sumă din 2009 şi până în prezent”, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Potrivit ANAF, în selecţia lunii octombrie au fost cuprinse în ordinea vechimii toate deconturile de TVA, soluţionându-se prin restituire deconturile a căror vechime este de până la data de 2 septembrie 2011.

Astfel, deconturile cu compensare şi restituire totalizează 1,346 miliarde lei, din care se compensează suma de 95,7 milioane lei şi se restituie suma de 1,250 miliarde lei, în vreme ce deconturile cu compensare integrală sunt în valoare de 258,8 milioane lei.

Totodată, deconturile cu compensare parţială sunt în valoare de 8,5 milioane lei, iar suma de 142,5 milioane lei se va restitui în perioada următoare.

În cazul compensărilor totale sau parţiale se soluţionează toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar în cazul sumelor de restituit, care totalizează 1,250 miliarde lei, plata efectivă a fost programată în trei tranşe, respectiv  în 7 octombrie (244,5 milioane lei),  în 24 octombrie (378,6 milioane lei) şi în 28 octombrie(627,3 milioane lei).

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.

În cadrul ANAF se organizează şi funcţionează Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), direcţiile generale ale finanţelor publice (DGFP) judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Sursa: NewsIn