Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Analiştii estimează pentru 2012 o creştere economică în intervalul 2% – 2,8%

A- A A+
Analiştii estimează pentru 2012 o creştere economică în intervalul 2% – 2,8%

România ar putea înregistra o creştere economică cuprinsă între 1,5% şi 1,8% anul acesta şi de 2%-2,8% în 2012, susţin analiştii economici prezenţi la o conferinţă organizată de Coface.

Astfel, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist şef al ING Bank a declarat că pentru acest an estimează o creştere economică de 1,5% şi de 2,2% pentru anul viitor.

La rândul său, Dan Bucşa, economist Şef al UniCredit Ţiriac Bank, susţine că anul acesta România ar putea înregistra o creştere economică de 1,8%, iar anul viitor de 2,5%.

De asemenea, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, a declarat că anul acesta ne putem aştepta la o creştere economică de 1,5%, urmând ca în 2012 aceasta să se situeze în jurul a 2%.

Totodată, Florian Libocor, economist şef al BRD Groupe Société Générale, vede pentru acest an o creştere de 1,5% şi spune că pentru 2012 aceasta ar putea ajunge la 2,8%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb leu/euro la final de an, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc susţine că anul acesta un euro ar putea fi cotat la 4,3 lei, urmând ca la finalul anului viitor să se ajungă la un curs de schimb de 4,2 lei pentru un euro.

Dan Bucşa este de părere că moneda naţională va încheia acest an la un nivel de 4,2-4,3 lei pentru un euro, iar anul viitor s-ar putea ajunge la 4,2 lei pentru un euro. Ionuţ Dumitru are o părere asemănătoare şi vede un nivel de curs la finalul acestui an de 4,3 lei pentru un euro şi de 4,2 lei/euro la finalul anului 2012.

Florian Libocor a declarat că, la finalul acestui an, leul s-ar putea situa la 4,2 lei/euro, iar la sfârşitul anului viitor ar putea ajunge la 4,2-4,15 lei/euro.

Preşedintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu, spunea, cu o săptămână în urmă, că speră ca anul viitor creşterea economică să ajungă pe palierul de 3%, faţă de estimarea anterioară de 3,5%-4%, în condiţiile în care mediul internaţional este nefavorabil.

„În acest moment, mediul internaţional pare nefavorabil. Deci, pentru anul viitor pare că vom avea o creştere economică moderată, bună, consider că mai bună decât anul acesta. Şi anul viitor va fi pe creştere, problema va fi nivelul creşterii. Nu este niciun element de teamă legat de creşterea economică. Toată lumea estimează o creştere economică de 2,5% – 3,5%”, a menţionat Ghizdeanu.

Acesta a precizat că este vorba despre un palier de un punct procentual, „deci nu putem vorbi despre o eventuală recesiune”. Ghizdeanu a mai spus că şi despre alte ţări se poate vorbi doar despre o stagnare sau o reducere uşoară a creşterii economice.

„Ceea ce este sigur, anul acesta pare mai bun decât estimările. Anul viitor să sperăm că vom reuşi să ajungem pe palierul de 3%. Analizăm evoluţia cererii interne, cererii externe, măsura în care plusurile de pe cererea internă, în special din  fonduri structurale şi  investiţii, pot compensa încetinirea cererii externe, încetinirea din principalele ţări partenere”, a mai spus Ghizdeanu.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails