Analiştii financiar-bancari se aşteptă ca economia să fi scăzut şi în trimestrul I, cu 0,5%


Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) estimează, în medie,că produsul intern brut (PIB) din trimestrul I al acestui an s-a redus în termeni reali cu 3,4% faţă de perioada similară din 2009 şi cu 0,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut, a anunţat marţi AAFBR.

Astfel, analiştii estimează  că „produsul intern brut din trimestrul I 2010 probabil s-a redus in termeni reali cu -3,4% faţă de trimestrul I al anului 2009 (estimările variază între -2,2% şi -4,0%) şi cu -0,5% (date ajustate sezonier) faţă de trimestrul IV 2009 (estimările variază între -0,8% şi 0,4%)”.

Faţă de trimestrul anterior, economia României a scăzut cu 1,5% în trimestrul IV al anului trecut, în condiţiile în care în trimestrul III produsul intern brut înregistrase o uşoară revenire, de 0,1%, după scăderea de 1,5% din trimestrul II, respectiv de 4,1% din trimestrul I.

În ritm anual, produsul intern brut a scăzut cu 6,9% în ultimul trimestru din 2009, după reducerea de 7,6% din trimestrul III, 8% în trimestrul II şi 5,2% din primul trimestru al anului trecut faţă de nivelurile din perioadele similare din 2008.

Institutul Naţional de Statistică (INS) va anunţa, miercuri, evoluţia PIB în trimestrul I din 2010, datele fiind estimate şi transmise sub formă de „semnal”, un comunicat mai amplu, cu detalii despre evoluţia economiei, urmând să fie transmis ulterior.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte peste 50 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Sursa: NewsIn