Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Analiză BT: Fondurile europene au coborât deficitul de cont curent

A- A A+
Analiză BT: Fondurile europene au coborât deficitul de cont curent

Deficitul de cont curent redus aproape la jumătate în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se datorează sumelor atrase prin fonduri europene.

Diminuarea deficitului de cont curent la 0,54 miliarde euro, respective 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB), este efectul surplusului balanţei de plăţi din luna martie, de 0,12 miliarde euro. Practic, surplusul, care nu a mai fost consemnat din ianuarie 2010, este urmare a sumelor rezultate din transferurile curente, de 0,76 miliarde euro.

Banii din tranferurile curent vin şi de la românii plecaţi să muncească în străinătate, însă o semnificativă parte a lor parvine din distribuirea fondurilor europene. Totodată, reducerea deficitului a fost determinată în luna martie de balanţa comercială, întrucât au exista scăderi anuale pe exporturi, de -2,2%, şi importuri.

De altfel, la nivelul întregii Uniuni Europene, deficitul contului curent a înregistrat un surplus de 9,1 miliarde euro în martie, datorat excedentului net al comerţului cu bunuri şi servicii.  Transferurile curente au avut un deficit de 8,8 miliarde euro, în timp ce veniturile au fost peste plafonul estimat cu 3 miliarde euro

Potrivit unui raport realizat de BT Asset Management, investiţiile străine directe din România au coborât în martie (0,18 miliarde euro) faţă de februarie (0,25), lucru explicat de tensiunile şi criza datoriilor din zona euro care a scăzut considerabil apetitul investitorilor şi companiilor internaţionale de a demara proiecte în alte state. Deficitul contului curent în trimestrul I al anului 2012 a fost finanţat 78,1% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 425 milioane euro.
“Ne păstrăm neschimbată ţinta de deficit al balanţei de plaţi, la un raport de -4.5% din PIB in 2012, şi anticipăm o majorare a deficitului pe partea de balanţa comerciala, din cauza creşterii importurilor pe care o anticipăm în contextul majorării consumului intern care se va accelera spre sfârşitul anului.”, specifică analiştii BT Asset Management

Related Posts with Thumbnails