ANALIZĂ- Îngrijorarea faţă de Irlanda poate deprecia leul şi creşte costul finanţării pentru România


Analiştii economici susţin că îngrijorarea legată de problemele financiare ale Irlandei ar putea avea impact şi asupra României, într-o primă etapă prin deprecierea leului, mergând până la creşterea costului de finanţare, fapt care ar îngreuna ieşirea din recesiune.

Irlanda a avertizat, în urmă cu câteva zile, că nivelul record al costului de finanţare a devenit o problemă foarte serioasă. De asemenea, există temerea ca dificultăţile financiare ale acesteia ar putea trage în jos şi alte state din zona euro.

„Dacă îngrijorările pieţei persistă timp de câteva luni, nu este exclus să ne crească costul de finanţare, atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat. Acest lucru ne-ar îngreuna ieşirea din recesiune”, a declarat, pentru NewsIn, Nicolae Chidesciuc, economist-şef al ING Bank România.

Chidesciuc susţine că, într-o primă etapă, orice problemă de genul celei din Irlanda se vede prin presiuni de depreciere a leului. Moneda naţională s-a depreciat faţă de euro la sfârşitul acestei săptămâni, fiind vorba de efectul de contagiune produs în zonă.

În schimb, economistul Daniel Dăianu declară că Irlanda dă un semnal negativ din alt punct de vedere, acela că este o ţară recunoscută pentru disciplina de a duce la bun sfârşit unele măsuri de ajustare, dar cu toate acestea are în continuare probleme.

„Acesta ar fi un semnal că programele de ajustare au un coeficient de eşec destul de înalt şi depind în mare măsură de contextul internaţional, care trebuie să te ajute. Dacă şi mediul extern se deteriorează, atunci ai o mare problemă. De asemenea, pieţele nu trebuie să fie excesiv de nervoase ca să ai acces la finanţare, pentru că totul se rezumă în ultimă instanţă la marjele pe care o ţară trebuie să le plătească”, explică Dăianu.

La rândul său, analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că efectele generate de deteriorarea situaţiei economice din Irlanda ar putea conduce la neîncredere pe pieţe, în general, precum şi la o reticenţă privind investiţiile.

Pe de altă parte, Daniel Dăianu consideră că o persistenţă a războiului valutelor nu este de bun augur pentru comerţul internaţional, deşi acesta a cunoscut un reviriment în ultimul an.

„Acest protecţionism prin valute ne afectează deoarece pieţele îşi vor reveni mai greu, iar incertitudinea creşte. Euro devine o victimă colaterală. Dacă americanii vor continua să menţină un dolar slab, asiaticii nu vor accepta o apreciere şi vor răspunde, iar în conflictul dintre Statele Unite şi puterile asiatice, Europa este victimizată”, spune Dăianu.

Daniel Dăianu susţine că am putea câştiga din deprecierea dolarului pentru că am avea posibilitatea să cumpărăm mai ieftin anumite produse de bază, preţuite în dolari. În schimb, Dăianu precizează că Europa nu are de câştigat dacă euro se apreciază prea mult.

„Relaxarea cantitativă şi disputa dintre Statele Unite şi China ar putea avea un efect gradual pozitiv pentru România. În esenţă, în asemenea cazuri se pune presiune de apreciere pe monedele din ţările emergente. Nu este însă cazul României în acest  moment având în vedere situaţia politică şi deficitul bugetar, dar pe parcursul a câţiva ani probabil se vor vedea efecte. Dacă va fi un impact, acesta va fi unul pozitiv, în sensul că vor intra bani în România”, a spus Chidesciuc.

Deficitul public irlandez ar putea atinge nivelul critic de 32% din PIB anul acesta, comparativ cu valorea de 11,6% prevazută în decembrie 2009, pe fondul creşterii costului pentru salvarea Anglo Irish Bank. Datoria publică a Irlandei se aşteaptă să atingă nivelul de 98,6% din PIB anul acesta.

Autorităţile irlandeze au estimat o creştere importantă a costului de salvare a băncii aflate în dificultate, naţionalizată în primăvara acestui an. Costul este de circa 29,3 miliarde de euro şi ar putea ajunge chiar la pragul critic de 34,3 miliarde de euro.

Pe lângă intervenţia către Anglo Irish Bank, guvernul irlandez va trebui să-şi intensifice ajutorul pentru banca Irish Nationwide (INBS), naţionalizată în primăvară şi pe care o recapitalizase deja la nivelul de 2,7 miliarde de euro.

Totodată, statul irlandez va contribui şi la recapitalizarea grupului Allied Irish Banks (AIB) mai mult decât estimase anterior, devenind acţionarul său majoritar.

Sursa: NewsIn

Foto: www.emaramures.ro