Ancheta privind piaţa carburanţilor a fost finalizată, Concurenţa va emite o decizie în acest an


Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat pentru NewsIn că ancheta de pe piaţa carburanţilor, privind înţelegeri între companiile petroliere în stabilirea preţurilor, a fost finalizată şi se aşteaptă opinia Comisiei Europene pentru a emite o decizie.

„Am trimis un prim raport la Comisia Europeană. Trebuie să aşteptăm să vedem ce ne spun ei. Ulterior, se pot propune sancţiuni sau închidere fără sancţiune sau, eventual, pot fi propuse sancţiuni plus o serie de modificări, schimbări de comportament sau poate să spună că nu au existat dovezi de încălcări ale legii. În mod normal, CE ar putea să ne trimită în circa o lună, deci acum în octombrie, opinia sa privind acest caz”, a spus Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu pentru Agenţia NewsIn.

Apoi, Consiliul Concurenţei va trimite companiilor un raport cu propunerile în acest caz, pentru ca acestea să spună ce părere au. Ulterior, aceste societăţi au timp o lună să se documenteze şi apoi sunt chemate la audieri de către Concurenţă.

„Sperăm ca până la sfârşitul acestui an să închidem investigaţia cu totul. Mai sunt nişte proceduri, câteva etape, care încă se mai derulează”, a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Această anchetă privind o posibilă înţelegere între companiile petroliere pentru stabilirea preţului carburanţilor a fost demarată în
anul 2005, dar în toamna lui 2009 a schimbat echipa de investigaţie care se ocupa de caz şi a introdus şi controalele inopinate.

Preşedintele autorităţii de concurenţă spunea că indiferent de rezultatul anchetei, aceasta nu va putea afecta preţul carburanţilor.

În România, preţul carburanţilor este sub media europeană, pe când în 2005, acesta era peste media din UE. Astfel, în ianuarie 2011, litrul de benzină Euro Super 95 era de 1,17 euro, faţă de 1,42 euro media UE 27, în timp ce litrul de motorină era de 1,15 euro, faţă de 1,28 euro media europeană. În februarie 2005, media UE fără taxe pentru benzina 95 era de 339,87 euro pe mia de litri, pe când în România era de 369 euro, fără taxe, iar pentru motorina media UE fără taxe era de 385,78 euro/mia de litri, în timp ce în România era de 378 euro, fără taxe.

Cei mai mari jucători pe piaţa benzinăriilor din România sunt Petrom (cu circa 550 benzinării), Rompetrol (450 benzinării), LukOil România (310 benzinării), OMV România (cu circa 157 de benzinării), MOL România (126 benzinării) şi Agip (37 de benzinării).

Sursa: NewsIn