Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

ANCOM vrea să oblige furnizorii de internet să-şi publice parametrii de calitate

A- A A+
ANCOM vrea să oblige furnizorii de internet să-şi publice parametrii de calitate

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat luni spre consultare publică un proiect de decizie prin care toţi furnizorii de servicii de acces la internet au obligaţia de a publica pe paginile proprii de internet parametrii de calitate.

„Toţi furnizorii de servicii de acces la internet au obligaţia de a publica pe paginile proprii de internet şi de a include în contractele încheiate cu utilizatorii finali şi în condiţiile generale de furnizare a serviciului un set relevant de indicatori şi parametri aferenţi calităţii serviciului de acces la internet şi de a publica pe paginile proprii de internet informaţii cu privire la procedura de măsurare a acestora”, au precizat reprezentanţii ANCOM.

Astfel, furnizorii de servicii de acces la internet vor avea obligaţia publicării parametrilor de calitate administrativi, cum ar fi termenul necesar pentru furnizarea accesului la internet, termenul de remediere a deranjamentelor, frecvenţa reclamaţiilor utilizatorului, frecvenţa reclamaţiilor referitoare la deranjamente, frecvenţa reclamaţiilor privind corectitudinea facturării sau termenul de soluţionare a reclamaţiilor utilizatorilor.

Măsurarea acestor parametri presupune ca furnizorii să înregistreze toate evenimentele corespunzătoare parametrilor respectivi şi să întocmească o statistică la sfârşitul perioadei de raportare.

Totodată, furnizorii cu peste 1.000 de conexiuni vor publica şi parametrii de calitate tehnici, precum viteza de transfer a datelor, întârzierea de transfer, variaţia întârzierii de transfer sau rata pierderii de pachete. Aceştia vor realiza, administra şi pune la dispoziţia utilizatorilor o aplicaţie proprie care să măsoare şi să evalueze, în timp real, indicatorii tehnici de calitate pentru serviciul de acces la internet.

Decizia se va aplica serviciilor de acces la internet, furnizate prin intermediul reţelelor publice fixe sau mobile de comunicaţii electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet: accesul prin tehnologii prin fir în bandă îngustă (prin conexiuni de tip dial-up/ISDN) sau în bandă largă (DSL, cable modem) sau accesul wireless precum WLAN, GSM, GPRS şi UMTS.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, iar persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 27 octombrie 2010.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails